Травень мокрий робить хліб добрий

Марина Бабич 26.04.2024 455
Травень мокрий робить хліб добрий

Тра́вень = май = яре́ць — п’ятий місяць календарного року і останній місяць весни. Природа ніби святкує відродження буйним цвітінням, розмаєм трав, багатоголоссям пташиного царства. З’являються перші овочі, для тварин — паша, тому й казали: «Дожити б до маю, а тоді вже сама природа подбає». Про це пише В. Жайворонок у словнику - довіднику "Знаки української етнокультури".
Зазначається, що на травень припадає багато старовинних свят — Ю́рія, Рахма́нський вели́кдень, Солов’ї́ний день (вели́кдень), пов’язаних як зі станом живої природи, так і з хліборобськими традиціями.
Всі свята супроводжуються старовинними обрядодіями, веснянками й хороводами, освяченими ще добрим Яри́лом — богом весни.
У давнину травень (май) називали вінцем весни, бо «травень ліси одягає — літа в гості чекає».
У народі кажуть, що  у травні не варто одружуватися, бо «хто в травні звінчається, то буде вік маятися», «у травні оженився, то вік журився».
Погода у травні буває різною:

«Буває май — під кущиком рай, а то май — коню сіна дай, а сам на піч залягай».

Синоптики Українського гідрометцентру зауважують, що середня місячна температура повітря у травні впродовж багаторічних досліджень становила 13-17°, в гірських районах 7-12° тепла. Мінімальною зафіксована ними температура повітря 0-6° морозу, місцями в Сумській області та гірських районах 7-10° морозу, на узбережжі морів 1-3° тепла.
Максимальною - 30-37°, на Одещині, Луганщині та в Криму до 38-39°, в гірських районах 26-29° тепла.
За прогнозом,  цього травня очікується середня місячна температура повітря 15-18°, в гірських районах 11-14° тепла, що на 1-1.5° вище за норму.  
Місячна кількість опадів передбачається 35-76 мм, в Карпатах, на Прикарпатті та Закарпатті 88-138 мм, що в межах норми.
З травнем пов’язано багато прикмет.

«Травень мокрий робить хліб добрий», «травневий дощ, як з грибами борщ», «сухий і теплий май — скупий буде врожай», «напочатку місяця з’явилися малі гусенята — на сонячне літо».
 

Із приказок популярні такі.

"Прийде май — сам про себе дбай" , "Май холодний — не будеш голодний" ; "Травень холодний — рік хлібородний" ; "Дощ у травні — врожай справжній".

Пишного травня всім хліборобам і добрих врожаїв! Хай природа буде на нашому боці і допоможе витравити ворогів з нашої землі!


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ