ТРЕБА ЧЕКАТИ СУТТЄВОГО ЗРОСТАННЯ ЦІН НА КАРТОПЛЮ

Микола Ясень 24.09.2024 152

факт і наш коментар

В Україні прогнозують суттєве зростання цін на картоплю

ЗА ГОЛОВНИЙ ПРОДУКТ ХАРЧУВАННЯ У НАС СПОКОНВІКІВ ВВАЖАВСЯ ХЛІБ, ТО ЯКЩО ХАЙ І НЕ ПЕРШОЮ, АЛЕ Й НЕ ДРУГОЮ НА СТОЛАХ УКРАЇНЦІВ БАЛ ПРАВИТЬ КАРТОПЛЯ. ЗРЕШТОЮ КОЛИ У ЛЮДЕЙ З ФІНАНСАМИ ТА ДОСТАТКОМ НЕ ВСЕ ГАРАЗД, ТО ПРОДУКТИ, ЯКИМИ ВОНИ В ГОЛОВНИМ  ЧИНОМ ХАРЧУЮТЬСЯ, ЦЕ ДІЙСНО ПЕРЕДУСІМ ХЛІБ І КАРОПЛ Я. ОСТАННЯ ЗВИЧАЙНО СМАЖЕНА, А ТАКОЖ У ВИГЛЯДІ ПЮРЕ.

ЦЕ ПЕРША ПРЕАМБУЛА У НАШОМУ КОМЕНТАРІ. А ДРУГОЮ ХОЧЕМО ЗГАДАТИ ДАВНІЙ ЩЕ ЗА РАДЯНСЬКИХ  ЧАСІВ РІК, КОЛИ КАРТОПЛЯ  ГЕЬ ПОГАНО  ВРОДИЛА.. НАВІТЬ ПРАКТИЧНО НЕ ВРОДИЛА. ЗАГОТОВЛЯТИ В ЗИМУ ВДОСТАЛЬ ЇЇ МАЛО КОМУ ВДАВАЛОСЯ. ТАК ТОДІ МИТТЮ ВИНИК ДОТЕПНИЙ АНЕКДОТ. В ТОМУ ДУСІ, ЩО КОЛИ ВИ ПРИХОДИТЕ ДО ЗНАЙОМИХ В ГОСТІ, ТА МНАВІТЬ ДО БЛИЗЬКИХ РОДИЧІВ, ДЗВОНИТЕ ЧИ СТУКАЄТЕ В ДВЕРІ, А ВАМ НЕ ВІДЧИНЯЮТЬ, ТО НА ЦЕ МОЖЕ БУТИ ЛИШЕ ДВІ ПРИЧИНИ.  СЕБТО ОДНА З ДВОХ - АБО ВДОМА НЕМАЄ НІКОГО, АБИ СИДЯТЬ ЗА СТОЛОМ І ХДЯТЬ КАРТОПЛЮ.
ПОГОДЬТЕСЯ, ЩО НИНІШНІЙ НАДМІРНО СПЕКОТНИЙ  ТА СКУПИЙ НА ОПАДИ СЕЗОН, ОСОБЛИВО У НАШІЙ СТЕПОВІЙ ПІВДЕННО-СХІДНІЙ ЗОНІ ДУЖЕ СХОЖИЙ НА НЕВРОЖАЙНИЙ НА КАРТОПЛЮ ДАВНІЙ РІК. НЕ ВИПАДКОВО Ж Й ТЕПЕР ГОСТРІ НА ЯЗИК УЖЕ ВИГАДАЛИ СУЧАСНИЙ МІНІ-АНЕКДОТ. КАЖУТЬ, ЩО ТОМУ, У КОГО КАРТОПЛЯ ВРОДИЛА, СУБСИДІЙ НЕ БУДЕ. ІНАКШЕ ДУЖЕ ЖИРНО ЗАЖИВУТЬ.

НУ І ПРО ТЕ, З ЧИМ МИ ЗГОДИТИСЯ НЕ ЗБИРАЄМОСЯ. НА ДЕЯКИХ САЙТАХ ПОВІДОМИЛИ, НАЧЕ ДРУГИЙ ХЛІБ, ЯК ОБРАЗНО НАЗИВАЮТЬ КАРТОПЛЮ-БАРАБОЛЮ, СЬОГОДНІ ОДНАЧЕ КОШТУЄ ДЕШЕВШЕ, НІЖ КОШТУВАЛА МИНУЛОГО РОКУ, ТА НІ БРАТЦІ, УЖЕ СЬОГОДНІ ЗА НЕЇ ПРАВЛЯТЬ БІЛЬШЕ ПРОТИ ТОРІШНІХ ЦІН. 
А ЩО Ж БУДЕ ДАЛІ? ОСЬ ТЕПЕР ДАВАЙТЕ Й ПОЗНАЙОМИМОСЯ З ПРОГНОЗАМИ НА ЦЕЙ РАХУНОК. А ПРОГНОЗ ТАКИЙ, ЩО ЦІНА КАРТОПЛІ В УКРАЇНІ ЗРОСТАТИМЕ І ЗРОСТЕ.

 Наразі мовляв найдешевша в році, а в зиму та до весни буде тільки ріст. Про це повідомляє Суспільне, а пише agronews.ua..

За словами економіста Олега Пендзина, зараз ціни на борщовий набір найдешевші в році, далі дорожчатимуть.

“Основна причина — це дуже спекотне літо. В нас з вами по овочах ситуація є паскудна. Коли ми беремо борщовий набір, маємо цибулю, моркву і картоплю. Це ті частинки борщового набору, які демонструють достатньо серйозний ріст. Морква десь 20%, цибуля 30-35%, картопля 10-12% — це те, що на сьогоднішній момент вже пішло вгору”. – зазначив експерт.

На його думку, цього року ситуація буде достатньо важка. Через падіння середнього рівня доходів населення ринок об’єктивно переорієнтовується на дешевший сегмент, а дешевий сегмент – це овочі.

“Коли ми з вами багаті, ми більше їмо м’яса і фруктів, коли бідні – хліба і картоплі. Ця ситуація об’єктивно веде до збільшення попиту на хліб і картоплю”, – сказав Пендзин.

Але остаточно ситуація з ціною картоплі буде відома в жовтні, коли її остаточно викопають, резюмував він.

Слова економіста підтверджує і виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі Ольга Самойліченко. За її словами, врожайність картоплі знизилась на півдні України, а от на західні області посуха не надто вплинула.

Але ніби "ціна на картоплю в Україні дійшла майже свого піку і сильно змінюватися не буде. Це спричинено тим, що на західних територіях вже також почали копати картоплю і ринок буде потроху наповнюватися. Висока ціна цього року сформована високою ціною минулого року, а також значною відсутністю опадів в цьому році, що спричинило затримки в копанні картоплі”, — розповіла Ольга Самойліченко.

За її словами, врожайність цього року дещо знизилася, але професійні картоплярі зробили все можливе, щоб отримати врожай, вчасно було внесено потрібні препарати, відкореговано систему захисту.

“Західні і північні області не дуже постраждали від посухи і дозволили отримати врожаї, які хочуть. Стосовно півдня, ситуація значно гірша, врожайність значно постраждала і справді не є такою, якою планувалася. Це ж саме стосується східних областей, які також потерпали від засушливої погоди. Остаточні цифри зараз сказати ще не можливо, копка картоплі триває”, — повідомила Самойліченко.

НУ ЩО Ж, НЕХАЙ БУДЕ ГРЕЧКА ЧИ ПАК КАРТОПЛЯ. ОСОБИСТО Я ОЙ ЯК ЇЇ ЛЮБЛЮ  СМАЖЕНОЮ НА САЛІ. 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ