Це важливо для вашого здоров'я і самопочуття: прислухайтеся до рекомендацій

За матеріалами інтернет-видань 24.06.2025 137

Які продукти треба додати до раціону, щоб гемоглобін залишався у нормі

Які продукти треба додати до раціону, щоб гемоглобін залишався у нормі

Гемоглобін – білок, що міститься в еритроцитах і відповідає за перенесення кисню до всіх клітин. Достатній рівень – сприяє правильному функціонуванню організму, а от нестача гемоглобіну призводить до стомлюваності, слабкості, зниження когнітивних здібностей, погіршення пам’яті, пише agronews.ua.

Рівень гемоглобіну – показник непостійний. Він змінюється з віком, на нього впливає наше харчування, фізична активність, хвороби та особливі стани – як от вагітність. Натомість анемія або зниження рівня гемоглобіну, виникає з різних причин.

Найчастіше до анемії призводить дефіцит заліза в організмі. Саме нестача цього вітаміну перешкоджає якісному виробленню гемоглобіну, бо він в основному складається саме із заліза.

Причиною анемії може стати нестача вітамінів та фолієвої кислоти, адже що без них організм не може засвоювати залізо з їжі.

На знищення рівня гемоглобіну впливають хронічні захворювання. Приміром, патології шлунково-кишкового тракту порушують засвоєння заліза. Ендокринні захворювання, інфекції, хвороби нирок порушують продукцію еритроцитів, а це також впливає на гемоглобін.

Основне під час лікування анемії – дієта та приймання необхідних вітамінів та мінералів. Продукти, що сприяють підвищенню гемоглобіну:

  • червоне м’ясо;
  • печінка;
  • риба, морепродукти;
  • буряк;
  • крупи (вівсянка, гречка)
  • сухофрукти і горіхи;
  • гранат;
  • мигдаль;
  • яблука
  • морська капуста
Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ