Ціна на газ в Україні встановила історичний рекорд: названо причини

За матеріалами інтернет-видань 03.07.2021 148

З 1 липня ціни на природний газ на українському ринку під час торгів перевищили 15 тисяч грн за тисячу кубометрів (з ПДВ), встановивши новий історичний рекорд. Порівняно з попереднім днем, вони зросли у середньому на 11−12% або на 1500 грн за тисячу кубометрів.

Як повідомляє консалтингова компанія ExPro, в Україні ціни на газ зростають навіть швидше, ніж у Європі, де у четверг газ здорожчав приблизно на 5%.

На початку четверга різниця між цінами на газ в Україні та Європі зросла – до 1300 грн/тис. куб. м або до €3,1/MWh. Ближче до кінця дня різниця скоротилася до 100−200 грн/тис. куб. м або до €0,25/MWh.

Газ в Україні все ще торгується нижче, ніж у Європі. Теоретично це мало б робити імпорт економічно невигідним, однак з початку липня він зріс утричі – до 15,8 млн кубометрів. За даними ExPro, імпортує паливо НАК «Нафтогаз України».

Ціни на газ в Україні зростають через високий попит на фоні обмеженої пропозиції та зростання котирувань в Європі. Газ у Європі дорожчає через те, що «Газпром» не забронював додаткові потужності для транзиту газу через Україну на липень, коли газопроводи «Ямал» та «Північний потік» будуть відключені для технічного обслуговування.

Нагадаємо, НАК «Нафтогаз України» підвищила ціну на газ для населення у липні ще на 10% – до 13,13 грн за куб. м, тоді як річний фіксований тариф становить 7,96 грн за куб. м. У червні ціна була підвищена до 11,94 грн за куб. м – таким чином липнева ціна на 10% вища за вартість у попередньому місяці.

Раніше «Нафтогаз» запевнив, що зумів захистити роздрібних споживачів газу і тепловиків від зростання цін.

У Міністерстві енергетики повідомили, що ціни на газ можуть зрости у разі відмови Росії від транзиту «блакитного палива» через Україну.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ