ЦЬОГО РОКУ ЗАБАЖАЛО ЗДОБУВАТИ ДРУГУ ЧИ Й ТРЕТЮ ВИЩУ ОСВІТУ ЗАБАГАТО ЧОЛОВІКІВ

Микола Ясень 30.08.2023 362

Нардеп пропонує скасувати відстрочку від мобілізації для тих, хто вдруге здобуває вищу освіту

Суто з приватних міркувань цього року, поки тривала вступна кампанія у вищі навчальні заклади, мені довелося завітати у приймальні комісії відразу кількох вузів Дніпра. Якщо точно, то побував в Національному університеті імені Олеся Гончара, Дніпровській політехніці, Університеті науки і техніки (себто колишньому залізничного транспорту разом з колишніми металургійним та хіміко-технрологічним інститутами), а також в Університеті митної справи та фінансів. І ось про що з подивом дізнався: ще з минулого року і особливо цього здобувати другу чи й третю вищу освіту забажало доволі чимало винятково чоловіків доволі літнього віку. Бувально від тридцятилітнього до п"ятидесятилітнього, котрі у молодому віці уже втигли отримати дипломи вишів з тих чи інших спеціальностей. Як гадаєте, чому це людям приспічило отримати ще один, другий чи інколи й третій диплом? Зрозуміло, що про це я запитував працівників приймальних комісій. Мені відповідали так, що людям же не відмовиш, коли одні з них наче воліють поглибити чи осучаснити свої знання або, скажімо, змінити свої професіональні уподобання і можливості. Але висловлювали такі думки і припущення з долею іронії. Бо ж ні для кого не секрет, в чому насправді причина такого потягу до науки: справа у тім, що зараховані  студентами на час навчання звільняються  від призову у Збройні Сили - у даному випадку, звимчайно, на війну, нав'язану нам російськитми окупантами. Зрозуміли по суті підступну хитрість? Переслідуєтьсмя явна мета уникнути участі в бойових діях - в захисті України від загарбників.

І ось щойно ародний депутат України, член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський запропонував скасувати відстрочку від мобілізації для тих, хто вдруге здобуває вищу освіту.

Новости Днепра про Нардеп пропонує скасувати відстрочку від мобілізації для тих, хто вдруге здобуває вищу освіту

Про це він розповів в інтерв’ю “Українським Новинам”.

Я думаю, що абсолютно справедливо в умовах війни обмежити однією вищою освітою. Якщо людина здобуває другу, тим паче третю чи четверту вищу освіту, то це точно не може бути підставою для відстрочки під час воєнного стану, – вважає народний депутат.

Він підтвердив наші "несподівані і підозрілі спостереження", що з початку повномасштабної війни у нас раптом збільшилась кількість абітурієнтів, яким  30 і більше років.

Якщо людина в магістратурі навчається відразу після закінчення навчання, то це здобуття вищої освіти магістра. Якщо вона вступила в аспірантуру одразу після навчання, то зрозуміло. А коли людина має перерву і лише під час війни раптом захотіла займатися, скажімо, науковою діяльністю, то це викликає запитання, – сказав Веніславський.

За словами народного депутата, до цього питання потрібно підійти ретельно, вимогливо та справедливо, на рівні громадянського обов"язку, сумління і навіть людської совісті, і ми з ним повеністю згодні. І навпаки принципово не згодні з Веніславським в тому, що з приводу цього явища ніби варто подискутувати, оскільки є дійсно середнього віку чоловіки, у яких виникають потреби удосконалюватися у своїх професіях чи й набувати нової освіти. Таке може бути, але ми твердо переконані, що тільки не під час війни, коли треба захищати Україну. Бо хитрість з навчанням у вишах, аби тебе не призивали на війну, межує з дезертирством, котре вважається кримінальним злочином. Навіть і не межує, а і є дезертирством.

 

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ