У Берліні 79 літ тому впав третій рейх, на черзі - четвертий

Григорій Давиденко 08.05.2024 294
У Берліні 79 літ тому впав третій рейх, на черзі - четвертий
   Взаємостосунки України з хижою, підступною недоімперією століттями скроплені великою кров'ю Українських воїнів. Сьогодні, 8 травня, День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.
   Як відомо, 2023 року Верховна Рада України Законом «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановила 8 травня як День пам’яті та перемоги – єдину дату, коли Україна відзначає перемогу над нацизмом та вшановує памʼять загиблих у Другій світовій війні. Адже московія пнеться привласнити собі спільний тріумф перемоги у ній.
   За визначенням Генштабу ЗСУ, поступовий офіційний перехід до європейської традиції памʼятання розпочався після Революції Гідності. Ця традиція полягає не тільки в зміні дати, а й у зміні фокусу – з культу зброї та перемоги на внесок різних спільнот у подолання нацизму, на окрему людину, її страждання і втрати у війні. День пам’яті та перемоги – це нагадування, що Друга світова розпочалася внаслідок домовленостей двох тоталітарних режимів: націонал-соціалістичного (нацистського) у Німеччині й комуністичного в СРСР, а також мовчазного небажання найпотужніших держав світу чинити спротив агресорам. Це документально довели два найдосвідченіші історики Другої світової - українець Віктор Суворов та росіянин Марк Солонін.
    У 1939–1945 роках обидва тоталітарні режими вчинили на українській землі численні злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини геноциду, внаслідок чого український, єврейський, кримськотатарський та інші народи, що жили в межах території сучасної України, зазнали величезних втрат.
   Символом памʼяті про Другу світову війну з 2014 року в Україні, як і в Європі, є мак памʼяті.  Пам'ятаймо, якою ціною дісталася нам перемога.. І ми, і увесь світ не повинні забути, що біснуватого фюрера пирів до влади хитромудрий кремль. Аби потім "звільнити" народи Європи, замінити коричневу чуму на червону.
   Сьогодні триває визволення частини території України від нової війни все тієї ж агресивної московії. Чим менш терпимими до неї буде демократичний світ, тим швидше московський рейх повторить долю німецького.
 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ