У Чернігівській області в тестовому режимі запущено перший завод з виробництва біометану

За матеріалами інтернет-видань 11.04.2023 422
У Чернігівській області в тестовому режимі запущено перший завод з виробництва біометану

Про це повідомив народний депутат, член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Жупанин.
Він, зокрема, зазначив, що незважаючи на війну виробництво біометану є перспективним напрямком економіки в Україні.

«15 кілометрів від того місця ще недавно стояли російські війська. Зараз прийшов інвестор, встановив біометанове обладнання на свій завод і вже подав перший біометан у газотранспортну систему України. Біометан - це абсолютний аналог природного газу, нічим від нього не відрізняється», - розповів  народний депутат.

На його думку, такі заводи можуть заробляти на тому, що продаватимуть свою продукцію або підприємствам в Україні, або потенційно клієнтам за кордон.

«Якщо говорити про продаж біометану за кордон, то його ціна зараз там майже у два рази вища за природний газ. Тобто це величезний ресурс для отримання експортної виручки для України та зменшення нашого торгового дефіциту», - зауважив парламентарій.

Політик вважає, що можна наявні біогазові станції переобладнувати під біометанові заводи. Зараз усі 55 біогазових станцій,  діючих  в Україні, можуть бути переобладнані у виробників біометану. Можливо і  будівництво заводів з нуля. Важливим є доступ до сировини - залишки аграрної продукції, тваринного господарства, різноманітні біозалишки, з яких у процесі бродіння й утворюється біогаз.

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ