У фермерських планах - розвиток сирного туризму

За матеріалами інтернет-видань 24.07.2024 111
У фермерських планах - розвиток сирного туризму

Будучи за фахом філологинею, Олена Дроздовська із села Ясенове Друге Зеленогірської громади Подільського району Одеської області вирішила започаткувати сімейну молочну ферму «Краля». Починала з кількох кізок. Нині її стадо налічує добру сотню голів елітних кіз порід Зааненська, Ламанчська, Нубійка та Альпійка, з яких половина дійних.
Поштовхом для успішного розвитку сімейної ферми стала державна допомога у розмірі 60 тисяч гривень. На ці кошти жінка придбала 60 породистих кізок.
З козиного молока Олена виготовляє бринзу, фету, качотту, халумі, твердий сир, для своїх потреб - сулугуні та моцареллу. Прикупила кілька корів, щоб відігрівати з коров'ячого молока ще й сир по-домашньому.
Щоб не пустували добротні приміщення степової ферми, підприємниця взялася за відгодівлю биків та свиней, а ще розводить овець та птицю: індиків, гусей, курей та качок.
Спочатку Олені довелося неабияк попрацювати, поки налагодила виробництво та збут бринзи та сирів. Придбала електричного пастуха, доїльний апарат та необхідне обладнання для сироваріння. Торік зробила невелику першу партію лавандового сиру, який багатьом припав до смаку. Навіть із Польщі запитують, чи зможе вона їм надіслати кружок.

— На пробу зробила десь шість кіл лавандового сиру. Перед Різдвом влаштувала дегустацію. Усі, хто куштував, казали, що качотта з лавандою з козиного молока — вишуканий шедевр сироваріння. Адже має ніжний смак, приємну консистенцію з пікантними нотками лаванди, — розповіла Олена, — Цей сир чудово поєднується з білим вином, зеленню, овочами та фруктами, він прикрасить будь-який святковий стіл.

Фермерка планує розвивати сирний туризм, адже має свої вже напрацьовані рецепти і секретні інгредієнти.
Вона знайомитиме туристів із процесом сироваріння, культурою споживання сиру, розвиватиме місцеві культурні та кулінарні традиції мальовничого Надкодимського краю.

 

За матеріалами відділу агропромислового розвитку Подільської РВА


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ