У Кіровоградській області борються із зафіксованим випадком африканської чуми свиней

За матеріалами інтернет-видань 26.06.2022 685

Як повідомляє  Держпродспоживслужба  в Кіровоградській області, 19 червня до Головного управління Держпродспоживслужби надійшло повідомлення про загибель 11-місячного кабана вагою близько 80-90 кг в особистому підсобному господарстві в с. Івано-Благодатне Кропивницького району.
Фахівці ветеринарної медицини Держпродспоживслужби невідкладно прибули на місце загибелі тварини та провели епізоотичне розслідування. Для встановлення причини загибелі  вони відібрали біологічний матеріал для лабораторного дослідження. Згідно з результатами досліджень Кіровоградської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби  встановлено діагноз -  африканська чума свиней (АЧС).
Станом на 19 червня 2022 року в особистому підсобному господарстві утримувалося 4 голови свиней. Фахівці провели дезінфекцію епізоотичного вогнища – місця утримання свинопоголів’я. З залученням ДСНС було спалено та захоронено трупи тварин, а також залишки кормів, підстилки, предмети догляду, обладнання, контаміновані збудником АЧС. Місце спалювання продезінфіковано.
Відповідно до рішення Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кіровоградській РВА від 20 червня 2022 року визначено епізоотичне вогнище, зони захисту (радіусом 7 км) та спостереження, встановлено 40-денний карантин. До зони захисту, яка безпосередньо межує з епізоотичним вогнищем, віднесено села Івано-Благодатне, Шостаківка, Українка, Овсяниківка, Грузьке, Шевченкове, Миколаївка та Карлюгівка Кропивницького району.
Згідно з планом заходів щодо локалізації та ліквідації АЧС при в’їзді до с. Івано-Благодатне встановлено карантинний пост з попереджувальними знаками, забезпечено цілодобове чергування на посту із залученням представників ветеринарної медицини та Національної поліції. На посту облаштовано дезбарʼєр при вʼїзді-виїзді на територію населеного пункту, проводиться дезінфекційна обробка транспортних засобів.

  • Наразі проводиться облік свинопоголів’я в зонах захисту та спостереження.
  • Власників свиней попереджають про заборону продажу, переміщення, вигульного (вільного) утримання й безконтрольного забою свиней та про відповідальність за порушення цих вимог. Постійно проводиться роз’яснювальна робота серед населення щодо заходів з профілактики африканської чуми свиней та дотримання правил біобезпеки при утриманні свинопоголів’я.
  • Наразі сигнальних повідомлень про випадки захворювання чи загибелі свиней на надходило. Ситуація залишається на контролі Держпродспоживслужби, - йдеться у повідомленні.


 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ