У конкурсі НАБУ переміг Андрій Русаєв, який скоїв ДТП з летальним наслідком

За матеріалами інтернет-видань 30.08.2024 117

   Наприкінці минулого року Верховна Рада проголосувала за збільшення штату НАБУ на 300 людей (загалом до 1000 співробітників).

   Таким чином, починаючи з цього року, Антикорупційне бюро має добирати до своєї команди по 100 детективів упродовж трьох років. Наразі оголошено чимало конкурсів на важливі посади, загалом, враховуючи велику кількість етапів конкурс на одну посаду триває кілька місяців. Фінальним етапом конкурсу – є співбесіда з конкурсною комісією куди, крім, представників НАБУ, також входить і громадськість в обличчі членів ради громадського контролю НАБУ.

   На прикладі конкурсу на посаду керівника четвертого підрозділу детективів розповімо про те, як відбуваються конкурси на ключові посади та які важливі моменти варто виправити.

                      Конкурс прозорий, але є нюанс...

   Співбесіди з кандидатами на керівні посади НАБУ – транслюються онлайн й це абсолютно правильне рішення, адже, аналогічно транслюються співбесіди на посади прокурорів САП, органів судової влади та ін. Проте Антикорупційне агентство додало своїх абгрейдів у цей процес, так співбесіди з кандидатами транслюють у режимі живого часу, але ось після закінчення співбесіди запис ніде не зберігається й безслідно зникає! Виходить, що якщо ви не маєте можливості дивитися трансляцію наживо або хочете передивитися якийсь момент уже після закінчення співбесіди – це неможливо.

   Причини такого дивного рішення не зберігати трансляції – незрозумілі. Так, якщо це робиться з безпековою метою, то варто зазначити, що всі трансляції співбесід до схожих та навіть ще більше чутливих державних органів, до прикладу, суддів Конституційного суду України – зберігаються. Ба більше, ви без проблем зможете знайти записи трансляцій співбесід до НАБУ на аналогічні посади за 2016 та інші роки.

   Також, якщо саму співбесіду ви можете побачити бодай один раз, поки вона не завершилась – то результати голосування не транслюються ВЗАГАЛІ. Тобто, подивившись всі співбесіди з кандидатами дізнатися хто переміг, ви зможете лише з протоколу комісії через кілька днів.

Детектив НАБУ Русаєв під час війни за гроші від боротьби з ...

              Обираємо кращого чи гіршого?

   Як я вже говорила напочатку – співбесіда з конкурсною комісією є фінальним етапом конкурсу, а тому, у випадку конкурсу на посаду керівника 4 підрозділу детективів, до фіналу дійшло 3 кандидати, а саме:

1. Михайло Базілевський

2. Віталій Ореховський

3. Андрій Русаєв (на фото вгорі).

   Варто зазначити, що Автомайдан надіслав конкурсній комісії звернення щодо всіх цих кандидатів, і якщо певна інформація зі звернень просто потребувала уточнення та роз'яснення від кандидата, то була й така, яку комісія мала б, на нашу думку, врахувати.

   Найбільше питань на етапі аналізу виникло до Андрія Русаєва, якого в результаті й було обрано переможцем.

   Зокрема, питання стосувались декларування автомобілів за очевидно заниженою вартістю, так, згідно з декларацією Русаєва у 2020 му році він зміг придбати автомобіль Ford Focus 2016 р. в. всього за 45 тис. грн. Також потребували з'ясування й підстави набуття дружиною кандидата будинку в Хотові Київської області. На жаль, Русаєв, на нашу думку, досить сплутано та розмито відповідав на поставлені питання й не зміг конкретно пояснити те, що в нього питали.

   Однак ще більше не чітка відповідь кандидата була на питання щодо смертельного ДТП, учасником якого він був. Так, відповідно до ухвали Голосіївського районного суду щодо кандидата відкрите кримінальне провадження розслідуванням якого займається ДБР. Нібито, у квітні 2018 року Русаєв, їдучи на автомобілі, здійснив наїзд на пішохода та наніс травми, несумісні з життям. На співбесіді Русаєв так і не зміг чітко пояснити, що відбулось того дня та на якому етапі наразі перебуває ця справа – зазначив лише, що слідство веде ДБР і, схоже, попри те, що з моменту ДТП минуло вже понад 6 років, воно й досі не завершене.

   Попри сплутаність відповідей та очевидне нервування кандидата під час співбесід – саме Русаєва рекомендували призначити головою четвертого підрозділу детективів, зазначу, що рішення конкурсної комісії – не було одноголосним, до прикладу, його не підтримала представниця ради громадського контролю.

   Останнє слово в питанні призначення кандидата – має директор НАБУ, але, парадокс у тому, що навіть якщо якісь із фактів біографії переможця викличе питання в Семена Кривоноса, то особисто прослухати пояснення під час співбесіди кандидата він не зможе – адже трансляції не зберігають.

                                               ************

   Якісне підсилення НАБУ – беззаперечно матиме позитивний вплив на боротьбу з корупцією в країні. При цьому перед конкурсною комісією стоїть завдання не лише обрати кращих з кращих, але й забезпечити максимальну прозорість цього процесу. Хочеться вірити, що конкурсна комісія та керівництво НАБУ зможуть виправити описані недоліки й це дасть можливість забезпечити довіру громадськості до цього процесу надалі.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ