У Курилівці Петриківської громади повінь помірно спадає, - Сергій Гречановський

Марина Бабич 21.04.2023 666
У Курилівці Петриківської громади повінь помірно спадає, - Сергій Гречановський

- Хлопці, ну коли те затоплення скінчиться?- йде сільською дорогою чоловік і звертається до подорожніх.
- Та скоро вже. А що у вас? - ми питаємо.
- Та жив у мене в садовому будиночку улюблений пес алабай, я щодня приїжджав його годувати і через паводок забрав до квартири.
- Ну то й що?
- Так дачі в мене через воду вже немає, а квартири  через пса скоро не буде. 
До різних - і часом комічних, і драматичних ситуацій призвело весняне водопілля у смт Курилівці Петриківської громади Дніпропетровщини. Повідомив староста Курилівки Сергій Гречановський.

Він розповів "Фермеру Придніпров'я", що через підтоплення потерпіли жителі садових товариств, будинки яких розташовані в кількох метрах від Дніпра. Місцеві приватні домоволодіння, на щастя, вода не торкнула.

"Я пам'ятаю паводок у 1979 році, води було набагато більше. І тоді жоден будинок в Курилівці не був затоплений. Як  і цього разу. Садові товариства почали свою діяльність десь в 90-х, 2000-х, люди будували різних масштабів житла і дуже близько до берегової лінії.
Тому на сьогодні сильно постраждало садове товариство "Восход", десь до 150 будівель, також садові товариства "Берізка" і "Веселка" - 5, 6 будинків, ще зачепило і "Нижній Прогрес". На відстані 3 м від пляжу побудувалися, а тепер питають - хто поверне збитки. Це взагалі не наше питання, бо ми цим не займаємося.
Один чоловік бідкався, що щойно скважину пробив, мотор суперовий поставив, а тепер все водою залило, поіржавіє.  Будиночок, каже, відбудую, а майно - ні", - співчуває Сергій Іванович.

За його словами, повінь у Курилівці стала небезпечною минулого тижня, з 15 квітня.

"Я з 12-и годин ночі чергував і бачив, як вода прибуває. Вранці вже прибули представники цивільного захисту, ДСНС, голова Дніпровської військової адміністрації. Ми разом об'їхали всі підтоплені вулиці. Човном не скористалися, бо у ДСНС-ого ЗІЛа колеса великі. Ми попередили людей, які на вихідних приїхали на дачі, але у них не було бажання  полишати своє дозвілля. Кажуть, та ми перейдемо, перебредемо, у разі чого. А вже з понеділка після Великодня рятувальники, поліція цілодобово чергували на затоплених місцях, та й зараз там продовжують свою роботу", - контролює ситуацію з паводком староста.

Він і сьогодні відвідав затоплені місця, щоб самому пересвідчитися, що в деяких будинках вода ще є, а в інших вже зійшла.

"За дві доби загалом 70 см пішло, а може і всі 90. Тому справи йдуть на лад. А незадоволені телефонують: " Ось у мене мокрий ламінат". Та я розумію, що ламінат, та тільки я займаюсь не ним, а людьми.  У нас старостинський округ, і не наша компетенція приймати  заявки про пошкоджене водою майно.  Ну люди, як люди. Один розуміє, інший так...", - ділиться пан Сергій своїми тривогами.

За його спостереженнями, у Курилівці старе русло Дніпра  наповнилося водою, зазвичай, пересихало. Природа, мабуть, торжествує від повені. А люди чекають допомоги з відкачування води.

"Як говорять ДСНС-ники, коли на дорозі вода спаде, тоді будуть відкачувати воду із садових товариств, в кого в погребі, в кого в гаражі. Вони готові, та й ми готові, у нас все обладнання закуплено, і помпи, човни, інструмент. Тільки з'явиться можливість, відразу почнемо, а то куди відкачувати, коли кругом вода", - запевнив Сергій Гречановський.

Наступна
Цитата дня

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ