У Нікополі чоловік захворів на ботулізм і перебуває в лікарні

За матеріалами інтернет-видань 09.02.2024 345
У Нікополі чоловік захворів на ботулізм і перебуває в лікарні

У Нікопольщині зафіксували випадок захворювання на ботулізм. Чоловік, у якого діагностували ботулізм, вживав у їжу сушено-копчену рибу (товстолоб), придбаний  у магазині продовольчих товарів одного з населених пунктів району. Повідомило ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.
Зазначається, що наступного дня у постраждалого з’явилися перші симптоми захворювання: нудота, блювання, пронос, слабкість та згодом її посилення, двоїння в очах, сиплість голосу. Проте, за медичною допомогою до сімейного лікаря постраждалий звернувся лише на третій день після появи перших симптомів. У результаті чого постраждалого у стані середньої важкості направлено на госпіталізацію до лікувально-профілактичного закладу. Там йому  надали необхідну медичну допомогу та введено протиботулінічну сироватку – препарат, який блокує дію токсину ботулізму.

Здійснене санітарно-епідеміологічне розслідування випадку ботулізму встановило, що хворий придбав рибу «на вагу», без пакування та маркування. Крім того, при інспектуванні закладу продовольчої торгівлі, де було придбано рибу невідомого походження, виявлено порушення вимог законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів. Зокрема, суб’єкт господарювання не має державної реєстрації потужності, на час інспектування заклад перебував у незадовільному санітарно-гігієнічному стані. Внаслідок цього ухвалено рішення про тимчасове припинення  виробництва та/або обігу харчових продуктів у даному закладі.
Крім того,  у магазині були відсутні будь-які супровідні документи та інформація про виробника риби.
Наразі постраждалий перебуває на лікуванні в інфекційному відділенні.

Держпродспоживслужба нагадує, що ботулізм – серйозна та потенційно смертельна хвороба. Її інкубаційний період становить від 2 годин до 10 днів, найчастіше - 8-36 годин.
Відомо, що впродовж 2023 року у Дніпропетровщині зареєстровано усього 5 випадків захворюваності на ботулізм. Утім, з початку 2024 року по Дніпропетровській області зареєстровано уже 2 випадки захворювання на ботулізм. Зокрема, крім вищезазначеного випадку, у січні поточного року на ботулізм захворів місцевий 32-річний мешканець Новомосковська. ВІн вживав у їжу рибну консерву без маркування.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ