У Ниві Трудовій - дві спроби рейдерства урожаю фірмою Сергія Касьянова. І три - землі

Григорій Давиденко 06.07.2022 853

       Зернозбиральний комбайн — Вікіпедія

  Духмяний запах перших намолотів зерна у Дніпропетровщині розбурхав і «апетити» небайдужих до чужого хліба. Вранці 5 липня на стиглому пшеничному полі голови ПП «АВІ» Анатолія Гергеля рух комбайна несподівано заблокували два легкових авто. Група молодиків заявила: «Поле в оренді «Стронг-інвесту» за розпорядженням Нивотрудівської військової адміністрації». Прибула заступниця нивотрудівського сільського голови Тетяна Сєннікова підтвердила це. Хоча добре знала, що розпорядженням начальника Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентина Резніченка від 15 квітня 2022 р. розпорядження Криворізької ВА від 11 березня про утворення Нивотрудівської ВА скасоване, а документи на право користування землею А. Гергелем дійсні. Бо того ж дня сесія розглядала питання про їхнє скасування.

          Проте наряд поліції не прибрав рейдерську групу з поля, аби не заважала жнивувати, а запропонував усім поїхати за 20 км в Апостолівське відділення поліції. Там заступник начальника Микола Пилипчук, заступник с/голови і рейдери схиляли фермера А. Гергеля до «рішалова»: йому дозволяють косити вирощену ним пшеницю, але з обов’язком пропустити її через ваги ТОВ «Стронг-інвест» колишнього голови Дніпропетровської ОДА Сергія Касьянова, потім можна завезти у свій склад. До того ж без права реалізації, а дані про загальний тоннаж негайно передати в поліцію.

            Для допомоги колегам голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області Анатолій Гайворонський 5 липня терміново направив до Ниви Трудової представників Асоціації. Адвокат Надія Чухраєва полуденної пори прямо на ячмінному полі фермера Володимира Каллаура, чий комбайн теж приїхали блокувати два згадані авто на тій самісінькій «підставі», ґрунтовно пояснила працівникам поліції і ТОВ «Стронг-інвесту», що всі рішення не діючої жодного дня Нивотрудівської ВА незаконні. А Анатолій Гергель у кримінальному провадженні, порушеного за фактом рейдерства його землі, має статус «свідок», тому ніхто не має права накладати арешт на вирощене ним збіжжя.

               Через дві години гарячих дискусій під палючим сонцем нападники, а згодом і поліція, поїхали з поля. Аж надвечір комбайн ПП «АВІ» таки розпочав роботу, комбайн СФГ «Калаур» вдалося не зупиняти на косовиці ячменю через «претензії» рейдерів. Сьогодні ніхто хліборобам обох господарств, крім не менш ласих до чужого орків з їхніми обстрілами, не заважає збирати хліб.

Загалом 5 липня представникам обласної Асоціації фермерів, окрім двох атак на жнивні поля, вдалося запобігти у Ниві Трудовій - за допомогою  депутатів сільської ради - і трьом випадкам рейдерства фермерської землі на користь ТОВ "Стронг-інвесту", загальною площею біля 1 300 га. Деталі пізніше.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ