У Синельниківському, Дніпровському і Павлоградському районах Дніпропетровщини найчастіше реєструються випадки сказу

За матеріалами інтернет-видань 19.02.2024 19809
У Синельниківському, Дніпровському і Павлоградському районах Дніпропетровщини найчастіше реєструються випадки сказу

19 лютого у Дніпропетровській ОВА відбувся брифінг за участю завідувача відділення особливо небезпечних інфекцій відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»  Галини Шамичкової.
За її повідомленням, з початку 2024 року вже зареєстровано 29 випадків сказу серед тварин: у січні – 17 випадків, лютому(станом на 16.02.24р.) – 12 випадків.

Найбільш активно у 2024 році епізоотичний процес перебігає у Синельниківському (14), Дніпровському (6), Павлоградському (5) районах. Випадки реєструються як серед диких, так і серед домашніх тварин.

До  закладів охорони здоров’я з осередків сказу серед тварин звернулося понад 34 осіб, з них 2 дітей. Всі отримують лікувально-профілактичну імунізацію. Фахівцями ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» сумісно з представниками охорони здоров’я та ветеринарної медицини організовані протиепідемічні, медичні та протиепізоотичні заходи.
Галина Шамичкова підкреслила, що наразі  в області вкрай обмежені залишки антирабічної вакцини для надання допомоги населенню. Станом на 08.02.24р. залишки антирабічних препаратів у Дніпропетровській області склали: антирабічна вакцина – 1850 доз, антирабічний імуноглобулін – 5713 флаконів.

При захворюванні на сказ смерть наступає у 100% випадків. Тому у разі отримання ушкоджень від тварин необхідно терміново звернутися за кваліфікованою медичною допомогою та отримати курс щеплень від сказу. Таких щеплень має бути п’ять: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й і 28-й дні.
Антирабічна вакцина запобігає розвитку захворювання у 96–99% випадків.
Спікерка зауважила, що основним резервуаром збудника сказу у дикій природі, як і раніше,  залишається лисиця. Продовжує реєструватися і значна кількість випадків захворювання серед собак і котів, які найбільш наближені до людей,  чим і стають небезпечними.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ