У Томаківці перейменування вулиць - пластир, який треба відірвати швидко

За матеріалами інтернет-видань 01.01.2024 427
 Шановні земляки, звертаюся до вас із приводу публікації про перейменування вулиць, яка викликала такий шквал емоцій. Тому хочу пояснити і дати відповіді на найпоширеніші питання:
1. Не треба боятися перейменування, це, ніби пластир, який треба відірвати - болісно, але швидко. Вам не доведеться змінювати документи. У разі необхідності ви зможете отримати довідку про перейменування вашої вулиці абсолютно безкоштовно, звернувшись до виконкому. Ми вже проходили це в 2016 році, тоді згідно з іншим законом, центральну вулицю селища Томаківка - «Леніна» було перейменовано на вулицю - «Лесі Українки» і так іще низку вулиць. Тоді також були дебати і невдоволення, але минуло вже 7 років і ніхто про це вже не згадує, як і про самого Леніна.
2. Ми виконуємо вимоги закону, ухваленого Верховною Радою України. Там описано дуже багато нюансів і особливостей найменування. Пропонуємо усім бажаючим з ним ознайомитись: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3005-20#Text . Цей закон не просто «про вулиці», він торкається усіх сфер життєдіяльності, в тому числі: назв продукції, юридичних осіб, символіки на памʼятних знаках та обʼєктах архітектури, тощо.
3. Цей процес - безкоштовний жодної гривні з бюджету на це витрачено не буде!
Возможно, это изображение текст
4. Кожен мешканець вулиці має право взяти участь в обранні нової назви. Голосування щодо обрання варіантів буде пізніше ми діємо згідно встановленого алгоритму дій.
Ніхто назву навʼязувати не буде.
5. Усі ми маємо право на власну думку щодо цього процесу, його доцільності, переліку вулиць, історичних постатей, тощо. Але законодавство зобов’язує нас вчинити ці дії до кінця січня 2024р.
6. Ми не самі вирішуємо яку назву «декомунізувати» , а яку залишити, це робиться у взаємодії із Українським інститутом національної памʼяті, та їхніх рекомендацій. Якщо ми з вами цього не зробимо у встановленні строки, за нас це зробить область, не питаючи думки громадськості. Як би комусь не подобався Пушкін, він не залишиться в Томаківці.
7. Паралельно іде процес приведення назв вулиць у відповідність мовним стандартам.
Це саме той випадок, коли нам потрібно працювати разом, знайти оптимальні нові назви, почути один одного.
Все буде добре, будуть нові милозвучні назви, які нашим нащадкам не треба буде змінювати.
П. С. Добре що у нас назви населених пунктів відповідають вимогам часу, а уявіть, як зараз почуваються мешканці, наприклад, Новомосковська. Їм точно треба нова назва і там з цього приводу неабиякі дебати.
   Іван Калашник, томаківський сільський голова.
    "Томаківка", сторінка ФБ.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ