У ВЕРХОВНІЙ РАДІ: ДЕРЖБЮДЖЕТ У ПРІОРИТЕТІ

За матеріалами інтернет-видань 02.11.2023 495
 

Марина Тішкова.

Головний кошторис країни на наступний рік — пріоритет роботи парламенту в жовтні. Розгляд поправок до проєкту закону зайняв два пленарних дні, врешті його було ухвалено у першому читанні.

ОСНОВНІ параметри держбюджету-2024 такі: прогнозовані доходи — 1,746 трлн грн, видатки — 3,308 трлн грн, граничний обсяг дефіциту — 1,593 трлн грн. Курс гривні до долара закладений на рівні 41,4 грн, інфляція — 10,8%. Наступного року заплановане підвищення соцстандартів. Так, із 1 січня прожитковий мінімум має становити 2920 грн, мінімалка — 7100 грн (з 1 квітня — 8000 грн). Проєкт документа ухвалено 285 «за» (фракції «ЄС» та «Батьківщини» його не підтримали). Остаточне голосування має відбутися до 20 листопада.

Урядова ініціатива вилучити податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) із зарплат військових, який надходить до місцевих бюджетів, у державну скарбницю для використання в оборонній галузі викликала свого часу широкий резонанс і значну критику. Адже громади в такому разі будуть позбавлені суттєвої частини доходів. Наприклад, у IV кварталі цього року «їхній» військовий ПДФО сягне орієнтовно 25 млрд грн, наступного — 96 млрд грн. Експерти оцінили ініціативу переважно негативно, сходячись на думці, що міста і села в умовах складної економічної ситуації та підготовки до зими гостро потребують цих коштів. Зрештою достатньої кількості голосів за ухвалення законопроєкту не знайшлося: його направили на повторне друге читання.

У першому читанні ухвалено законопроєкт про заборону діяльності в Україні пов’язаних із росією релігійних організацій, дискусії навколо якого тривали понад пів року. Головний «адресат» документа — УПЦ МП. «За» проголосували 267 депутатів: уся опозиція, частина «слуг» та позафракційних.

У п’ятницю, 6 жовтня, відбулася перша від початку повномасштабної війни «Година запитань до уряду». Прем’єр Д. Шмигаль повідомив, що міжнародні резерви України становлять понад 40 млрд дол. в еквіваленті — найбільше за роки незалежності, інфляція за вісім місяців знизилася з 26,6% до 8,6%, і, найголовніше, — держава зберегла макрофінансову стабільність. У сфері соцзабезпечення теж порядок, вважає глава уряду: за вісім місяців поточного року на неї було витрачено 346,5 млрд грн (181 млрд грн на пенсії і понад 117 млрд грн — на різні види допомог). На 2024-й для галузі передбачено майже 469 млрд грн: 272 млрд грн для виплати пенсій, понад 136 млрд грн — на соцдопомоги, майже 50 млрд грн — на пільги та субсидії, 5,8 млрд грн — для людей з інвалідністю, 14,3 млрд грн — видатки для потреб ветеранів. Д. Шмигаль також наголосив, що «зараз війна, це не спринт-марафон, тому мусимо бути… готовими до довготермінової боротьби». Нам допомагають партнери: найбільшу військову підтримку Україні надали США та ЄС. Але треба (давно слід було!..) розвивати і свої потужності: у 2024-му видатки на оборонні виробництва мають зрости в сім разів — до 55,8 млрд грн.

Очільник Міненерго Г. Галущенко доповів, що завдяки впровадженню європейської сертифікації сховищ іноземні компанії почали зберігати в Україні паливо. Уже закачано понад два мільярди кубів газу нерезидентів, а план із накопичення загальних об’ємів на рівні 14,7 млрд кубометрів навіть перевиконано (обсяг становить майже 16 млрд м3). Паливо може знадобитися для виробництва електрики, оскільки росія, найімовірніше, продовжить енерготерор. Вугілля на складах накопичено понад 1,3 млн тонн. Також планується, що протягом опалювального сезону всі дев’ять блоків АЕС на підконтрольній території працюватимуть на повну потужність.

"Сільські вісті"

 

 

   

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ