У Вінниці продовжують пошук можливих джерел інфікування містян гепатитом А

За матеріалами інтернет-видань 25.10.2023 350
У Вінниці продовжують пошук можливих джерел інфікування містян гепатитом А

За словами Валентини Зайцевої, в.о. генерального директора Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України,  наразі підтверджено понад 90 випадків захворювання на вірусний гепатит А, 16 з них – у дітей.  Перебіг хвороби госпіталізованих - середньої важкості.

"Першою в місті захворіла дівчинка 11 років, яка звернулася до медзакладу і була госпіталізована 16 жовтня. Нині вона вже виписана. По кожному окремому випадку хвороби ведеться епідрозслідування. Ми питаємо людей, де купували продукти, яку споживали воду. Адже гепатит А - це хвороба брудних рук і неякісної води. Було відібрано 115 проб води з різних джерел: криниць громадського користування, централізованого водогону, акваматів тощо, але збудника хвороби у пробах не виявлено», - розповіла у ході брифінгу Валентина Зайцева.

Вона додала, що гепатит А – це серйозне захворювання, яке передається через забруднені харчі та воду. Вірус може зберігатися у воді та навколишньому середовищі протягом тривалого часу.

Симптоми гепатиту А можуть бути важкими, включаючи загальну слабкість, підвищення температури, втрату апетиту, діарею, блювоту, а також жовтяницю.
Важливо знати, що гепатит А може протікати як безсимптомно, так і видавати себе за інші захворювання, такі як: застуда, грип, гастроентерит тощо.

"У 70 % хворих може  проявитися жовтяниця, у 30 - 40% може бути відсутньою. Тому при першому недомаганні звертайтеся до лікаря, а не чекайте погіршення стану", - порекомендувала Валентина Зайцева.

Вона запевнила, що хвороби можна уникнути у разі дотримання правил особистої гігієни: миття рук перед уживанням їжі, споживання лише кип’яченої води: кип’ятити слід не менше 10 хв., обдавання кип'ятком овочів, фруктів, зелені та ягід перед уживанням.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ