У виявленому імпортному арахісу і печиві перевищено вміст небезпечних речовин
В арахісі в шкаралупі, що експортувався з Єгипту до України, виявлено максимально допустимий рівень афлатоксинів. Повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Івано - Франківській області.
Продукт експортувався від ASM FOR COSULTING AND EXPORT AGRICULTURAL PRODUCTS, Egypt) через Польщу (імпортер: ATLANTA POLAND S.A., Poland) до України.
https://webgate.ec.europa.eu/.../screen/notification/557968
Одержувач - ТзОВ «ЛАСОЩІ ЮКРЕЙН», вул. Височана, 13-Г, м. Городенка, Івано-Франківська обл., 78100).
Відомо, що афлатоксин - це отруйна речовина для людей і тварин, яку виділяють деякі види мікроскопічних цвілевих грибів. Він викликає злоякісні пухлини та цироз печінки, а також знижує імунітет. При сильному отруєнні афлатоксином-В1 можливі набряк мозку та гостра печінкова недостатність.
Кількома днями раніше Держпродспоживслужба в Івано-Франківській області повідомила про виявлення високого вмісту акриламіду в печиві, виготовленому в Румунії.
Печиво експортувалось з Польщі (оптовик: VYV DISTRIBUTION Sp. z o.o., Poland) до України, одержувач: ТзОВ «ЛЬВІВІМПОРТ», вул. Володимира Великого, 2, м. Львів, 79021.
Наголошується, що акриламід проявляє сильні нейротоксичні властивості.
Характерною особливістю акриламіду є те, що ознаки отруєння проявляються лише після прихованого періоду від кількох днів до тижнів.
До симптомів ураження належать: посилене потовиділення на руках і ногах, оніміння або навіть параліч кінцівок. Контакт акриламіду із очима спричиняє ураження кон'юктиви, пошкодження рогівки ока. Вдихання пари або пилу може призвести після прихованого періоду до серйозного ураження нервової системи.
Фахівці підкреслюють, що обидва продукти потребують вилучення з обігу у операторів ринку та у разі виявлення громадянами продукції - звернення до територіальних управлінь.
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я