Україна постачає ЄС 7, 7 % органічної продукції

За матеріалами інтернет-видань 31.05.2025 210

Україна забезпечує Європейський Союз майже 8% органічної продукції

    За результатами 2024 року Україна увійшла в трійку найпотужніших експортерів органічної продукції в ЄС. Наша країна – найбільший експортер органічної продукції в ЄС серед країн Європи і сім років залишається в пʼятірці найбільших експортерів до ЄС, пише agronews.ua.

   За даними звіту Єврокомісії, у 2024 році загальний обсяг імпорту органічної агропродовольчої продукції в ЄС зріс на 6,4%, до 2,64 млн тонн.

«Це збільшення відображає відновлення попиту після двох років спаду, спричиненого різким зростанням цін на продукти харчування», – йдеться в документі.

   2024 рік був успішним і для України: у рейтингу постачальників органічної продукції в Євросоюз вона піднялася з п’ятого на третє місце. Україна поступилася лише Еквадору та Китаю і посіла перше місце за імпортом органічного зерна.

   Експорт з України зріс на 17% порівняно з 2023 роком до 203,9 тис. тонн, серез різних продуктів продажі фруктів та горіхів збільшилися на 17,3%. З Еквадору ЄС імпортує фрукти та овочі, з Китаю – олійні культури та сою, меншою мірою – каву, чай та прянощі.

   Частка України в загальному імпорті органічної продукції ЄС становить 7, 7%, це зерно, олійно-бобові культури, соя, протеїни, горіхи, фрукти, заморожені ягоди. Здебільшого це сировина, однак є продукція переробки, наприклад, фруктові концентрати.

   Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький зазначив, що Україна експортує 90% виробленої органічної продукції. Вона відновила позиції, які були дещо втрачені під час великої війни. Чиновник пояснює рекордні показники вітчизняних виробників органічних продуктів збігом кількох факторів:

  • в Україні багато сільськогосподарських територій і не надто щільна концентрація населених пунктів, як, наприклад, у Німеччині, що дозволяє організовувати органічне виробництво без впливу промисловості;
  • в країні є сильна «органічна» школа, сертифікаційні органи, асоціації, які інформаційно підтримують органічне виробництво;
  • близькість до ЄС, відстань та швидкість доставки мають вирішальне значення для продукції з доданою вартістю, що пройшла додаткову обробку чи переробку;
  • виробникам важливо досягти певного відсотка органічного виробництва з огляду на майбутнє членство України в ЄС, інвестуючи в органічне виробництво зараз, виробники отримають більше переваг порівняно з тими, хто займеться ним лише тоді, коли це стане обов’язковим.

«Ми бачимо тренд на поступове зростання органічного виробництва. У Європейського Союзу є ціль дійти до 30%. Для України це дуже амбітна ціль, швидко її досягти дуже складно. Однак поставити собі мету як проміжний етап дійти ближчим часом до стабільних 5% і до 7-10% у наступному періоді можливо», – прогнозує перший заступник міністра.

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ