Україна цього року збере близько 400 тисяч тонн гороху при внутрішньому споживанні не більше 40 тис. тонн

Новини компаній 30.04.2024 336
Україна цього року збере близько 400 тисяч тонн гороху при внутрішньому споживанні не більше 40 тис. тонн

Співтовариство виробників і споживачів бобових України» (СВСБУ) повідомило, що більшість врожаю гороху 2024 року буде експортовано.
Як зауважила очільниця Асоціації бобових України Антоніна Скляренко,  цього року врожай складе не менше 400 тис. тонн гороху. Середня врожайність бобової становить 2,3 ц/га, окремі виробники збирають до 3ц/га.
До війни внутрішнє споживання гороху становило 65-75 тис. тонн, зараз воно вдвічі менше. Україна споживає не більше 40 тис. тонн бобової, решта – для експорту.
За словами Антоніни Скляренко, у 2025 році площі під горохом зростатимуть. На збільшення посівних площ  впливатимуть можливості його експорту до Індії та Китаю.
В березні закупівельні ціни вже зросли на 2 тис. грн на тонні у порівнянні з передноворічними показниками. Але найвищими будуть ціни, коли розпочнуться поставки українського гороху на ринок Китаю, який є преміальним. Окрім Індії та Китаю, український горох експортується до Пакистану, Туреччини, ЄС.

"Наші виробники почали переробляти горох на колотий. Такий продукт є більш цікавим за ціною та  користується попитом в ОАЕ та Саудівській Аравії", - підкреслила експертка.

На її думку, ринки потрібно налаштовувати під себе, а це означає, що  аграріям варто відвідувати  міжнародні виставки, ділитися досвідом і зав'язувати нові контакти.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ