Україна у післявоєнному світі

За матеріалами інтернет-видань 02.09.2022 453

          Так, я знаю, що ми не належимо, а ні до складу країн "великої сімки", а ні "великої двадцятки". Однак протягом останнього півріччя Україна є одним з провідних чинників європейської і світової політики. Не входячи, принаймні цілком, до системи взаємин західної цивілізації, Україна, і те не вперше в історії, стала заборолом від варварської навали для Заходу. Там цю обставину нарешті добре усвідомили. Тому тилом для українського фронту став весь цивілізований світ.

Така позиція України є скороминущою, бо світові вистачає інших загроз. Лише один Китай та Іран чого варті.

     Монумент Незалежності — Вікіпедія

  Безпрецедентний для сьогодення масовий героїзм, вправність та згуртованість українців у відсічі рашистському агресору з одного боку є прикладом для світу, а з іншого – викликом йому, бо стимулює суттєві зміни у системі світової безпеки, перерозподіл центрів впливу і навіть трансформації структури світової економіки. Останнє – разом із чинником пандемії. І це попри незначний відсоток у світовому ВВП – приблизно 40 місце з 200 країн, з долею у 0.4%. Досить згадати вплив санкцій щодо росії, та безпрецедентну після Другої світової воєнну та іншу допомогу, що помітно впливає на економіки багатьох країн.

Ситуацію перебування України у фокусі світової уваги конче потрібно використати задля закріплення впливу нашої країни у світі. За рахунок росії.

        Наразі про фрагментацію рф не говорить лише ледачий. Об'єктивно, якщо санкції проти неї діятимуть бодай у заявленому обсязі, неможливо буде забезпечити технологічну зв'язність російської території. Транспорт та зв'язок "ляжуть", бо не стане технічних засобів їхнього забезпечення. Серед іншого, у який спосіб буде працювати "рубльовий простір", коли, а ні переказати кошти, а ні привезти готівку стане неможливо? Про товари годі й говорити.

          З під санкцій суб'єктам федерації буде зручно виходити поодинці, кожен шукаючи собі впливового союзника серед потужних держав. Тут важливо пам'ятати, що складові частини росії спільно залишаються відповідальними за всі злочини і збитки скоєні росіянами усіх народностей в Україні протягом триваючої війни. Як сказав президент Володимир Зеленський 3 березня у своєму зверненні до росіян: "вивчайте слова "контрибуції" та "репарації". Спільно, чи окремо винуватці цієї війни мають компенсувати Україні усі завдані нею збитки, перед усім виплати за типом страхових пораненим та родинам загиблих.

Україна має стати співкоординатором управління постросійським простором, організації там соціально-економічного життя. У цьому статусі, а також, як країна, громадяни якої пожертвували неймовірною кількістю своїх життів, Україна має посісти місце у реформованій Раді Безпеці ООН. Крім того Україна в ході цієї війни набула унікального для нашого часу воєнного досвіду, навичок суспільної взаємодії в обороні цінностей цивілізації. Цей досвід є самоцінним для розробки проектів суспільних трансформації для багатьох держав світу.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ