Урізання зарплат воїнам не сприяє боєздатності військ

Григорій Давиденко 19.02.2023 331
На зображенні може бути: 5 людей та на відкритому повітрі

    Воїни Збройних сил України вже 12-й місяць відбивають повномасштабні запеклі атаки "мишебратів". Ворог лише нарощує потужність військових дій, і водночас намагається досягти "перемир'я" устами урядів Бразилії, Аргентини, Китаю тощо. На річницю вторгнення ми чекаємо нової масованої агресії з боку московії, але водночас суттєво урізаємо виплати військовим. Це зробив міністр оборони Олексій Резніков своїм наказом із 1 лютого, дня численних "зашкварів" його підлеглих із яйцями по 170 гривень десяток, картоплею по 36 і т. п. грабунками держбюджету.

    За даними ЗМІ, петиція на сайті президента про підвищення премій військовим (зі 100 тисяч до 150 тисяч, з 30 до 50 тисяч) за рахунок відміни та зняття надбавок народним депутатам підтримана підписами 28 тисяч українців, і Володимир Зеленський дає розпорядження пропрацювати таку можливість. Але уряд, після виявлення в МО "неглибинної" корупції, ухвалює діаметрально протилежне рішення – багатьом знизити розмір премії або взагалі її відмінити. 

      Як можна залазити в кишені тим, від кого сьогодні залежить, чи вдасться втримати державу? Владі потрібно вже навчитись прораховувати свої дії та рішення на декілька кроків вперед. Якщо не було можливості виплачувати такі розміри премій, навіщо було оголошувати – 30 тисяч гривень премія всім військовослужбовцям, а 100 тисяч – тим, хто на передовій? Можна було починати з більш скромних виплат. Перебуваючи в стані такої жорстокої війни, якій ще не видко кінця, варто йти лише на збільшення виплат захисникам країни. Такий  би крок суспільство зрозуміло і підтримало, оскільки 96% українців довіряє ЗСУ. А зменшувати доплати…. Вибачте, але це схоже на «зраду».

     А введені "зони" бойових дій приводять до справжнього абсурду. Щойно екс-нардеп Тарас Чорновіл на сторінці ФБ опублікував резонансне повідомлення.

    "ЗСУ продовжують бойові дії на островах у гирлі Дніпра. Тут ліквідували ворожу ДРГ при спробі висадитися на один з островів - утилізовані 10 окупантів. Про це сповіщає ОК "Південь". Також наші захисники знищили два безпілотники "Орлан-10", станцію РЕБ, протитанковий ракетний комплекс і гаубицю.
     Чудові й очікувані результати, але... Виявляється, там нема наших фронтовиків. Ні, вони є і воюють, але Зеленський разом із Резніковим та Даніловим оголосили їх тиловиками, які, окрім усього іншого, не мають права на додаткові виплати. Найперше, було скасовано всі ці доплати для бійців, які не беруть безпосередньої участі в бойових діях. Далі відсікли цілий ряд військових спеціальностей, які переважно працюють на самому нулі, але за логікою цієї зе-влади є тиловими підрозділами. А ще були введені зони бойових дій, поза якими наші підрозділи також оцінюються, як тилові. Отака повага до бійців від кротів і реваншистів.
     А з історією у Херсонщині взагалі шокуюче. Міноборони розробило положення із зонуванням, де до зони бойових дій відноситься лише лівобережна частина області, а правобережна - ні. Оскільки на лівому березі є лише ворожі сили, то виходить, що вони там мають воювати самі із собою (бо ж зона бойових дій), а на правому, де щодня обстріли, артилерійські й навіть стрілецькі дуелі - відпочинок у тилу... І бійці, які зараз ліквідували ворожий підрозділ, будуть враховані, як ті, що виконували бойове завдання, лише у випадку, якщо в цей момент перебували на тих островах, що східніше фарватеру. Отакий маразм та зневага...
     А може, й не тільки. От мені навіть байдуже, чи це Зеленський наказав так економити на наших бійцях, чи це зрада у верхівці й кроти хочуть демотивувати наші ЗСУ й потім пояснювати: солдати не хочуть воювати - мусимо йти на переговори з московитами. І взагалі, "не треба бути занадто жадібними...", он вам же арестовіч з медведчуком запропонували корейський сценарій поділу України. Мені головне, щоб зрадницьке дійство цієї влади зараз припинилося, а після війни жодного такого зеленого "хєроя" не минула заслужена "нагорода".
6 історій співробітників з Wirex R&D, які воюють та забезпечують надійний  тил. Одкровення трьох бійців ТрО, двох воїнів ЗСУ та волонтерки | dev.ua
    Так само обурився з приводу істотного урізання зарплат бійців, котрі значну частину власної форми, взуття, амуніції купують власним коштом, військовий експерт Юрій Бутусов.
 
    "Рішення міністра оборони про скорочення премій не сприяє боєздатності військ, його варто переглянути. Воїни у тилу, а також у де-факто фронтових районах, які чомусь визначили як тил, теж несуть важливу службу. Та навіть несуть бойові втрати, завдають ворогу ураження. Якщо хочете зекономити - штрафуйте тих, хто ухиляється від виконання обов'язків, це необхідно, але навіщо скорочувати премії добросовісним військовим?
     Також наказ головкома ЗСУ про визначення зон бойових дій потребує уточнення та коригування. На деяких ділянках фронту, де ведуться активні бойові дії та гинуть військовослужбовці, воїни позбавлені відповідних премій. Це знижує нашу боєздатність, оскільки багато проблем забезпечення бойових дій вирішуються за рахунок самих військовослужбовців".
     Бійці ЗСУ чекають від влади адекватних, відповідних загрозам війни дій, а не ганебних спроб зекономити на воїнах. Тим паче це не можна робити, адже в тилу ніяких обмежень держслужбовцям, нардепам підчас війни немає.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ