«Урочище Лелія» в Царичанській ОТГ - пам'ятка козацького захисту української землі від татар

За матеріалами інтернет-видань 08.04.2022 476

На території Царичанської ОТГ між селами Дубове та Турове знаходиться унікальна історична і природна пам`ятка національного значення "Урочище Лелія". Про це повідомив 2 квітня на своїй FB - сторінці краєзнавець і науковець Анатолій Білокінь.
За його словами, на гребені природного валу, утвореного Дніпровським льодовиком ( близько півмільйона років тому), в 1733 - 1736 роках було ВРУЧНУ ПРОКОПАНО вздовж річки Оріль українськими козаками та селянами рів. Його довжина - 320 км і глибина -  3 м.  Козацтво спорудило 16 земляних фортець з редутами для захисту українським земель від набігів загонів кримських татар (Українська укріплена лінія - пам`ятка археології національного значення).

"Водночас на схилах валу ростуть три види трав, які БІЛЬШЕ НІДЕ НЕ ЗУСТРІЧАЮТЬСЯ В УКРАЇНІ.
 Через це у 70 - роках ХХ ст. цим рослинам і території, на яких вони ростуть, було надано статус природної пам`ятки національного значення "Урочище "Лелія" . Це ЄДИНЕ В ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ ОБЛ., а, можливо, і в Україні місце, де  в одному місці поєднані дві пам`ятки НАЦІОНАЛЬНОГО ЗНАЧЕННЯ!" - підкреслив у соцмережі Анатолій Білокінь.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ