Уряд має негайно фінансувати озброєння бригад, - Олександр Кубраков

За матеріалами інтернет-видань 28.08.2024 102
 Global Images Ukraine/Global Images Ukraine via Getty Images
  Під час роботи в Міністерстві наша команда займалася багатьма речами, які були повʼязані не тільки з інфраструктурою, регіональною політикою, або відновленням. Паралельно ми працювали над посиленням обороноздатності країни та забезпеченням бригад.
   Я був дотичний до вирішення багатьох військових питань, перш за все логістичних, обʼїздив десятки бойових бригад на лінії фронту. Знаю з перших вуст про критичну ситуацію із забезпеченням бойових бригад зараз, тому хочу привернути увагу до ініціативи, яку ми запускали ще в Уряді, але не встигли реалізувати.
    Олександр Кубраков, міністр у міністерстві розвитку громад, сторінка ФБ.
              Коротка передісторія.
У 2022-2023 роках бригади домовлялись із громадами напряму, щоб значна частина ПДФО, яку вони сплачували в громадах – своїх пунктах постійної дислокації – поверталась до них на рахунки. Далі за ці кошти військові закуповували засоби радіоелектронної боротьби, дрони, виготовляли боєприпаси та закривали інші нагальні потреби.
   У 2024 році значну частину ПДФО у громад забрали на користь центрального бюджету. Це було дуже чутливо для військових, адже в умовах дефіциту боєприпасів значна частина наших бригад на найважливіших напрямках фронту виживала багато в чому завдяки цьому фінансуванню. Це давало можливість самостійно закуповувати дрони і, найголовніше, виробляти боєприпаси. Не секрет, що десятки і десятки маленьких лабораторій, пов'язаних з різними бригадами, власноруч виробляють тисячі і тисячі одиниць різних видів боєприпасів для застосування дронами, здебільшого такі лабораторії фінансуються або коштами бригад, або волонтерами та бізнесом.
   Водночас, наш прогноз показував, що у 2024 році фінансування бригад буде значно меншим, у порівнянні з 2023 роком. Тому у січні 2024 я ініціював термінове виділення коштів з резервного державного фонду у розмірі майже 800 млн грн. Так, це були не зовсім повноваження нашого міністерства, але ми розуміли, що ці гроші допоможуть перекрити потребу у фінансуванні нашим бригадам принаймні в перші місяці нового року. Ми просто зробили проєкт постанови і швидко провели її через уряд.
   Далі разом з Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine Олександром Сирським, фахівцями Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine та Міністерства оборони, наша команда розробила подальшу стратегію ритмічного та стабільного фінансування військових, в першу чергу використовуючи резервний фонд як ключове джерело фінансування бригад. Ми вже побачили, що механізм працює вдало і могли масштабувати його на всі бойові бригади.
   На засіданні Ставки цей механізм одразу підтримав Президент Володимир Зеленський, який регулярно відвідує військових, неодноразово чув цей запит від комбригів.
   Ми розробили аналогічний січневому проєкт акту і Міністерство оборони України направило його на Міністерство економіки України (ініціювати виділення коштів з резервного фонду може винятково Міністерство економіки). Далі на засіданні уряду Прем'єр-міністр Денис Шмигаль і міністр фінансів Sergii Marchenko зняли з розгляду питання виділення коштів резервного фонду на фінансування бригад, і вже майже півроку це питання так і не вирішується. Основним аргументом Міністра фінансів було те, що незабаром бригади почнуть отримувати частину військового ПДФО, і все буде добре.
   Тепер перейдемо до цифр. Поясню на прикладі – на закупівлю всього необхідного для виробництва власних боєприпасів, додаткових дронів, засобів радіоелектронної боротьби та інших засобів бригаді на передовій потрібно орієнтовно 30-40 мільйонів гривень на місяць. Єдине наявне зараз більш-менш прогнозоване джерело фінансування, ті самі 10% військового ПДФО. У сухому залишку, це 4-6 млн грн на місяць, тобто практично в 5-10 раз менше, ніж потрібно! Що це означає на практиці?    
   Що спроможності бригад самостійно виробляти боєприпаси теж зменшилися в 5-10 разів. У громад зараз значно менше фінансування, у бізнесу менше резервів для допомоги ЗСУ, тому єдиним і стабільним джерелом фінансування повинен бути державний бюджет.
   Додам ще раз, що на ключових напрямах – Донецькому, Харківському, Запорізькому бригади утримують фронт у багато чому завдяки саме власному виробництву або закупці БПЛА та боєприпасів до них. У цьому, до речі, будь-хто з керівників уряду може переконатися на власні очі, навідавши тих, хто сьогодні тримає фронт.
   Йдеться по суті про відносно невеликі суми в масштабах країни. Виділення кількох мільярдів гривень на рік несуттєво впливає на економіку або виконання бюджетних програм, але суттєво вплине на обороноздатність, і головне – допоможуть зберегти життя військових та цивільних.
   Дуже сподіваюся, що правильна ініціатива, яка була підтримана Президентом та Генштабом, врешті буде підтримана і Урядом. Відповідна постанова має усі відповідні погодження і все, що потрібно – внести її на розгляд найближчого засідання Кабінет Міністрів України.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ