В Івано-Франківській області запроваджено карантинний режим через поширення західного кукурудзяного жука

За матеріалами інтернет-видань 23.08.2024 138
В Івано-Франківській області  запроваджено  карантинний режим через поширення західного кукурудзяного жука
У серпні 2024 року експерти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області виявили обмежено поширеного в Україні карантинного шкідника. Це  західний кукурудзяний  жук (Diabrotica virgifera virgifera), що оселився на 21 га в селі Велика Кам’янка та в с.Уїзд на площі 13 га.
На територіях цих господарств запроваджений карантинний режим.
Визначені заходи з локалізації та ліквідації вогнищ західного кукурудзяного жука.
 
Експерти зауважили, що  жук став уже масовим шкідником.
Дорослі комахи пошкоджують на кукурудзі волоть, що істотно знижує кількість пилку, стовпчики жіночих суцвіть, іноді обгризають молоді качани. При живленні жука на генеративних органах зменшується кількість зерен в качані, в результаті цього падає врожайність. На листових пластинах жуки вигризають смужки, після чого листя біліють. У період наливу (молочного дозрівання зерна) - жуки перегризають оболонку, оголених на верхівці качанів, зерен і повністю з'їдають їх вміст. Недобір урожаю коливається від 35 до 100%, знижується якість продукції, погіршуються посівні властивості.

 

"Особливо небезпечні личинки, які живляться коренями кукурудзи. Личинки перших віків спочатку об'їдають кореневі волоски, потім тонкі корінці, а згодом великі та стрижневі, при цьому заносячи збудників кореневих гнилей. В результаті пошкоджені рослини жовтіють, відстають у рості, в'януть, а молоді нерідко зовсім гинуть. Ослаблені дорослі рослини під час сильних вітрів та дощів легко полягають, і стебло набуває форми "гусячої шиї". При цьому стає повністю або частково неможливим механізоване збирання врожаю. Найбільша шкодочинність жука спостерігається на тих полях, де відсутня сівозміна. При беззмінному вирощуванні кукурудзи щільність популяції цього шкідника істотно зростає", - йдеться у повідомленні Служби.

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано - Франківській області 

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ