В МЕЖОВУ ПОВЕРТАЄТЬСЯ СІЛЬСЬКА МЕДИЦИНА?

За матеріалами інтернет-видань 20.07.2023 255

На Межівщині за підтримки Норвезького Червоного Хреста почала роботу мобільна медична бригада

                          ФОТОРЕПОРТАЖ НАШИХ КОЛЕГ З "МЕЖІВСЬКОГО МЕРИДІАНУ"

Така мобільна бригада надає різнобічну лікарську допомогу там, де її потребують найбільше.

Огляд, діагностику, а також безплатні медикаменти ось уже другий тиждень отримують жителі громад Межівщини, а також  люди, які постраждали від вторгнення російських окупантів, залишили свої домівки і переїхали до нас у пошуках захисту та  підтримки.

Скористатися послугами мобільної бригади  можуть у будь-якій громаді та населеному пункті колишнього Межівського району, які обслуговуються Центром первинної медико-санітарної допомоги Межівської селищної ради.

Реалізацію проєкту мобільних медичних бригад здійснює Норвезький Червоний Хрест.

На останньому засіданні виконавчого комітету Межівської СТГ директор ЦПМСД Юлія Скочко представила старостам громади новий сучасний автомобіль, який надало Міжнародне товариство червоного хреста в Украіні, розповіла про проєкт та познайомила з бригадою.

– Наша лікарня прийняла участь в проекті який наблизив нас до більш якісного обслуговування населення. Участь в ньому стартувала в травні, а вже  3 липня здійснили перший виїзд. Міжнародне товариство червоного хреста в Украіні забезпечило первинку новим автомобілем оснащенням та безкоштовними медикаментами. До складу бригади увійшов молодий лікар Пугач Юлія Миколаівна, дві медичні сестри та водій, – відзначила Юлія Василівна.

Мобільна бригада наразі вже активно співпрацюює з тергромадами Межівщини,  надає медичні послуги внутрішньо переміщеним особам та мешканцям населених пунктів.

Програма роботи передбачає мало не щоденний виїзд в  різні населені пункти Межівської, Слов’янської та Новопавлівської громад.

Під час виїзних прийомів проводиться первина діагностика пацієнтів: вимірюють тиск, рівень цукру, проводять необхідні огляди.

– Запрошуємо всіх громадян, які потребують медичної допомоги, звертатися до наших фахівців. Ми постійно тримаємо зв’язок з керівниками ОТГ та старостами. Ті, хто відповідає на місцях за цю роботу, завчасно сповіщають мешканців громад та переселенців про день прийому. У визначений час ми приїжджаємо у громаду та починаємо працювати, – розповідає Юлія Василівна Скочко.

УВАГА! Всю медичну допомогу вимушеним переселенцям та мешканцям громад надають безплатно! За потреби люди отримують безкоштовні ліки.

Як ми вже відзначили, координацію роботи мобільних бригад  здійснюють з офісу Норвезького Червоного Хреста. А ось медики – місцеві.

Фахівці мобільних медичних бригад Червоного Хреста добре розуміють потреби і стан переселенців, адже самі мають такий особистий досвід. Як наприклад,  сімейний лікар у бригаді  Юлія Миколаївна Пугач. Вона –  внутрішній переселенець,  яка  знайшла у Межівській громаді  не тільки прихисток, а й роботу.

…Батьківський будинок у селі Георгіївка поблизу Мар’їнки, де виросла Юлія – зруйнований.  Та що там… Взагалі,  містечко Мар’їнка, практично зітерто з лиця землі. В тому числі і лікарняна амбулаторія, де  лікарка пропрацювала 9,5 років, мала понад 1800 декларацій з пацієнтами.

Вона та її родина вимушені були залишити рідний дім, все, що було дорогим і близьким.».

Таких історій сьогодні тисячі й тисячі у багатостраждальній Україні….

Але лікарка мужньо тримається, не сидить, склавши руки і повністю віддається улюбленій роботі.

Юлія Миколївна підкреслює, що за місяць вони мають проїхати з допомогою всі населені пункти Межівщини. Допомагають їй досвідчені медичні сестри: Інна Олегівна Кутня та Тетяна Анатоліївна Мигуля.

Медики відзначають, що під час останніх виїздів, зокрема до Новопавлівської та  Слов’янської громад (села Слов’янка та Зоряне), приймали за день до 60 пацієнтів!

19 липня мобільна бригада Норвезького Червоного Хреста працювала у Центрі  активності громадян Межівської СТГ.

Відзначимо, що черга бажаючих зібралася чималенька – як межівчани, жителі громади, так і внутрішні переселенці.

Консультації  передбачали терапевтичні обстеження (вимірювання артеріального тиску, рівня глюкози в крові або насичення крові киснем), рекомендації щодо лікування або направлення до вузького спеціаліста.

На подив багатьох відвідувачів, після обстеження дійсно безоплатно видавали ліки, зокрема хворим на гіпертонічну хворобу та застудні захворювання( муколітики, антипіретики, орасептики), алергічні хвороби,  цукровий діабет, бронхіальну астму, а також знеболюючі препарати.

Відгуки – якнайкращі! Причому, у всіх, без виключення…

За напружений робочий день бригада знову прийняла понад 50 пацієнтів.

А вже завтра – 20 липня бригада працюватиме у одному з найвіддаленіших сіл Межівської СТГ – Іванівці.

Далі буде…

Репортаж Євгена Травневого.

 

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ