В Україні готують «комунальну революцію»

За матеріалами інтернет-видань 04.02.2022 409

25 січня Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроєкт, який дуже кардинально змінює схему обслуговування багатоквартирних будинків, і якщо цей закон приймуть у другому читанні та підпише президент - у будинків з'являться управителі, яких або відберуть на конкурсі або просто нав'яжуть мешканцям.


За задумом законодавців, в Україні має з'явитися ринок управителів, конкуренція, і, отже, ринкові ціни. Замість тарифу буде ціна, яку виставить переможець конкурсу. Законопроєкт № 6103, який прописав нові терміни з відбору управителів - до 1 березня 2022 року, тобто, всього через місяць.

Тарифу на обслуговування будинку, який зараз встановлює місцева влада, вже не буде - пише Страна.ua.

На першому етапі керуючу компанію можуть вибирати мешканці. Але якщо вони не зможуть визначитися з формою управління своїм будинком до 1 травня цього року управителя їм призначить місцева влада.

  • Але може вийти так, що ринок послуг з управління у нас буде такий же як ринок газу - будинки просто роздадуть "своїм" компаніям, а ті виставлять цінники, які вважатимуть потрібними. У будь-якому випадку вони будуть вище за нинішні тарифи, які не змінювалися з 2017 року", - говорить голова Союзу мешканців України Олександр Скубченко.
  • Ремонти - ними управителі займатися не будуть і все буде проводитись за рахунок мешканців, а 70% житлового фонду в Україні потребує капремонту, у багатьох будинках ремонти не робили по кілька десятиліть.

Наприклад, ремонт хрущовки обійдеться приблизно в 5 млн гривень, панельного будинку - в 10 млн, - зазначає Скубченко. Тобто, кожній родині доведеться викласти по 50-60 тисяч.

Теги: Україна

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ