В Україні корозійному капіталу належить 46%

За матеріалами інтернет-видань 11.12.2023 319
В Україні корозійному капіталу належить 46%

Зображення демонструє, як штучний інтелект бачить корозійний капітал в Україні

 

46% від усього капіталу в Україні складає корозійний, той, що має непрозоре походження, управління, або мету. 22% припадає на внутрішній приватний конструктивний капітал.
Про це свідчать розрахунки дослідження Центру економічної стратегії.

Зазначається, що свій слід в українській економіці залишили три види корозійних капіталів:

  •  російський капітал. Росіяни, переслідуючи геополітичні цілі, купували стратегічні активи: обленерго, банки, мобільні оператори та нафтопереробні заводи. Станом на 2019 рік, в 19 з 24 обленерго була хоча б якась частка, що належить росіянам або пов’язаним із ними особам. Надалі слід росії в українській економіці зменшувався. З 2009 по 2019 роки частка активів та оборот компаній скоротилися з 3,6% до 2,1% та з 4,3% до 2,8% відповідно. Повномасштабне вторгнення пришвидшило цю тенденцію.
  • Олігархічний капітал. Олігархи часто володіють активами, створеними у радянські часи та зловживають монопольним становищем. Присутність олігархів в українській економіці також поступово скорочується. З 2010 по 2020 роки частка 20 найбільших бізнес-груп у загальних активах і виторгу української економіки скоротилася майже на третину. Повномасштабне вторгнення позбавило найбагатших людей країни значної частини активів.
  •  Китайський капітал. Китай активно використовує боргові інструменти для впливу на інші країни. Про інвестиції зазвичай домовляється не бізнес, а уряд. Найчастіше Китай інвестує у державні підприємства і, як правило, через кредити (кейс скандального ДПЗКУ). Водночас китайські прямі іноземні інвестиції (ПІІ) в Україну є незначними — 0,3% від загального обсягу ПІІ в Україну станом на початок 2021.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ