В УКРАЇНІ ЗМІНЯТЬ СИСТЕМУ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

За матеріалами інтернет-видань 29.08.2024 118

 

В Україні змінюють систему виплати пенсій

В Україні змінюють систему виплати пенсій. Нараховані суми більше залежатимуть від стажу роботи. Крім того, всі українці гарантовано отримуватимуть дві пенсії, а дехто й три. Але й пенсійні внески стануть більшими. Зрештою остаточні суми виплат втішать не всіх. Про це повідомляє Today.ua, пише agronews.ua.

Про кардинальні зміни в нарахуванні пенсій розповіла міністерка соцполітики Оксана Жолнович.

Зміни до пенсійного законодавства Верховна Рада має ухвалити на початку 2025 року, а з 2026 вони вже набудуть чинності, каже чиновниця. Найголовніша зміна стосується законодавчого впровадження трьох компонентів пенсійного забезпечення. Два з них будуть основними, один – за бажанням.

Обов’язкова накопичувальна пенсія. Із зарплати працівників щомісяця відраховуватимуть певний відсоток на їхні особисті пенсійні рахунки. Гроші, які там накопичаться, вони отримуватимуть тоді, коли стануть пенсіонерами.

Добровільна накопичувальна пенсія. Українці зможуть робити додаткові внески у накопичувальний фонд, який вони оберуть. Тоді, вийшовши на пенсію, вони одержуватимуть виплати з іще одного накопичувального фонду.

Солідарна пенсія. Солідарна пенсійна система нікуди не подінеться. Вона залишається і становитиме основу пенсійної системи. Щоправда на неї, очевидно, відраховуватимуть менший внесок із зарплати, ніж зараз. Нагадаємо, що зараз ЄСВ становить 22% від зарплати працівника.

Зокрема, розрахункова пенсія, яка буде виплачуватись із солідарного пенсійного фонду, залежатиме як від суми виплат, так і від стажу роботи працівника. Власне, вона і зараз від цього залежить. Але за новою методикою розрахунку страховий стаж матиме більшу вагу.

Страховий стаж та сума сплачених внесків будуть конвертуватись у бали. Вартість цих балів становитиме 30% від середньої зарплати  за відповідний рік, розповіла чиновниця.

Наприклад, громадяни, які мають 35 років стажу, зможуть отримати пенсію у розмірі 30% від середньої зарплати. А от ті, хто має лише 15 років стажу, отримуватимуть приблизно третину від мінімальної зарплати. Мінімалка братиметься на момент їхнього виходу на пенсію.

За словами Оксани Жолнович, в ідеалі солідарна пенсія та накопичувальна в сумі становитимуть близько 60% від мінімальної зарплати.

Втім, у своїх прогнозах чиновники не враховують інфляції, яка нещадно з’їдатиме накопичувальні рахунки українців.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ