Васильківська громада Дніпропетровщини відкриває нові бізнеси

За матеріалами інтернет-видань 23.07.2024 116
Васильківська громада Дніпропетровщини відкриває нові бізнеси
Васильківська громада розташована за 90 кілометрів від Дніпра. Саме тут, на берегах річки Вовчої, виник козацький зимівник, з якого почалася історія цієї території.
Основним заняттям жителів з давніх-давен вважалося хліборобство та тваринництво. І сьогодні сільське господарство є основним джерелом надходжень до бюджету.
На території працюють 220 фермерських господарств. Наприклад, ФГ «Павлівське» вирощує зернові культури, має європейського рівня зерносховище. Проте аграрії хочуть розвивати тваринництво та займатися переробкою молока. Тому шукають інвесторів, щоб відкрити мінізавод.
У громаді підтримують розвиток малого бізнесу. Місцеві підприємці запустили три мініпекарні. Найбільша – «Хлібодар» – за добу випікає понад 2000 хлібин та 1000 круасанів і булочок. Біля кіоску пекарні завжди черги, адже продукція тільки свіжа, щойно з печі. А який неймовірний аромат! Підприємець вирощує зерно і планує відкрити млин, щоб виробництво мало замкнутий цикл. Тож, інвестори та донори, відгукніться.
Попри війну, у громаді з'являються нові бізнеси. Минулого року місцевий житель відкрив мийку самообслуговування, яка користується попитом серед васильківчан.
Після об'єднання громада отримала у спадок медичну, освітню, бібліотечну та позашкільну інфраструктуру. Навантаження на бюджет громади досить великий, проте тут намагаються зберегти заклади і покращувати послуги. Наприклад, у місцевій лікарні вторинної медицини розширюють відділення, де надаватимуть комплексні рентген-обстеження. Тут облаштовують спеціальну кімнату для мамографа. Надзвичайно важливе обладнання громада отримала від Програми USAID DOBRE, здобувши перемогу у конкурсі міжмуніципального співробітництва. Незабаром жінки Васильківської та Дубовиківської громад зможуть у лікарні зробити ефективну діагностику.
Також завдяки допомозі Програми в опорному ліцеї №1 облаштували укриття. Тут навчається понад 400 дітей. Випускники громади і навіть старшокласники з інших областей України цього року здавали національний мультипредметний тест у надійному укритті ліцею. Васильківський заклад освіти вже мав позитивний досвід співпраці з Програмою USAID DOBRE. У 2019 році на базі опорного ліцею відкрили STEM-центр. Завдяки інноваційним методам навчання та сучасному обладнанню вихованці неодноразово ставали переможцями різних конкурсів та олімпіад.
Васильківська громада вирішила сортувати сміття. Спочатку прокомунікували з жителями. Далі спільно з експертами Програми USAID DOBRE створили робочу групу, розробили план вдосконалення послуги. Проблема дуже актуальна для громади: раніше, як правило, тверді побутові відходи вивозили на несанкціоновані смітники. Нині місцеве комунальне підприємство «Джерело» вже заключило понад три тисячі договорів з жителями Васильківки на вивіз сміття. Сьогодні його забирає новий, сучасний сміттєвоз, переданий Програмою USAID DOBRE. А громада оголосила тендер на закупівлю спеціальних контейнерів для роздільного збору сміття. І, до речі, жителі говорять, що у громаді стало чистіше.
Васильківська громада має ще багато планів. Нещодавно тут запрацювала кулінарна студія. Цікавий проєкт теж було реалізовано у межах напрямку місцевого економічного розвитку Програми USAID DOBRE. Студію передали в оренду місцевому підприємцю, який виготовляє торти та тістечка, а також планує проводити кулінарні майстер-класи для дітей та молоді – майбутніх кондитерів.
 
 
 
 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ