Вчені завдяки бджолам змогли скласти мікробіом мегаполісів

За матеріалами інтернет-видань 17.07.2023 385
Вчені завдяки бджолам змогли скласти мікробіом мегаполісів

Вчені США навчилися складати докладну мікробіомну карту міст через зібраний бджолами пилок.  Про це повідомляє журнал Environmental Microbiome, пише Пасіка День за Днем.
Зазначається, що дослідники випробували свій метод у таких містах як Нью-Йорк, Токіо, Венеції, Мельбурні та Сіднеї і склали мікробіом кожного міста. Це дозволило  отримати, так званий, генний підпис мегаполісів і визначити наявність у міському середовищі різних бактерій, грибків та вірусів.
Підкреслюється, що саме бджоли через пилок визначають  благополуччя міського мікробіомного середовища, і виявляють  потенційні загрози у разі виникнення великих концентрацій патогенів.

Так, завдяки бджолам в одному з міст  вдалося виявити небезпечне збільшення ДНК патогену під назвою Rickettsia felis. Це різновид бактерії, що викликає у людей блошиний висипний тиф, також відомий як плямиста лихоманка. Подібна інформація може допомогти людям бути готовими до ризиків спалахів різноманітних захворювань та інших соціальних проблем.
Дослідження вчених можуть також сигналізувати про надмірне збільшення популяції інвазивних рослин і про наявність мікроорганізмів, які викликають захворювання бджіл. Для пасічників це -  корисна пересторога і необхідність екстрених дій.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ