Весною ЄС оцінить вступні кроки України

За матеріалами інтернет-видань 04.02.2023 371
 
Шарль Мішель, Зеленський та Урсула фон дер Ляєн на саміті Україна-ЄС у Києві 3 лютого, фото: ОП

     Президент Володимир Зеленський після саміту Україна-ЄС 3 лютого у Києві заявив, що між Україною і партнерами є розуміння щодо початку переговорів про членство уже в 2023 році. 

Джерело: відеозвернення Зеленського

Пряма мова: "Ми говорили і говоримо вже як учасники європейської спільноти. І працюємо, щоб зафіксувати це де-юре.

Про що конкретно ми домовилися сьогодні?

      Є розуміння, що почати переговори про членство України у Євросоюзі можна цього року.

Є розуміння партнерами також і того, що цього року маємо, як і торік, незмінно посилювати оборонну підтримку нашої держави й тиск на росію, зокрема санкційний тиск".

        Одним із підсумків саміту Україна-ЄС стала згода Брюсселя надати Україні проміжну оцінку виконання нею семи критеріїв, отриманих зі статусом кандидата.

Про це йдеться у підсумковому документі саміту, коментований переклад якого публікує "Європейська правда".

      Раніше ЄС наполягав, що оцінка, яка буде надана Україні, з’явиться лише восени; зокрема, про це заявляла президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, пояснюючи, що навесні комісія підготовить лише "усний звіт для країн-членів ЄС".

      Між тим, не маючи офіційного документа від ЄС із оцінкою виконання та описом проблем, Україна не може виконати "роботу над помилками" щодо втілення семи критеріїв. Це своєю чергою загрожувало тим, що переговори про членство не могли розпочатися у 2023 році. Між тим 2024 є роком зміни складу Єврокомісії.

     Утім, оприлюднене рішення саміту вирішує цю проблему: ЄС погодився покласти "усний звіт" на папір та офіційно передати Україні.

"Ми беремо до уваги намір Комісії надати оновлену інформацію навесні 2023 року, яку також буде передано Україні відповідними каналами", - йдеться у документі.

      "УП".

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ