Від чого варто відмовитися, щоб вам рідше вимикали світло

За матеріалами інтернет-видань 23.06.2024 360

 

Автор: Корнєєв Ігор  23 червня 2024 року

В Асоціації енергоаудиторів підрахували, як використання тих чи інших електроприладів впливає на збільшення енергодефіциту в Україні. Виявилося, що кондиціонери не на першому місці серед обладнання, від використання якого українцям бажано відмовитися.

Від чого слід відмовитись українцям, щоб скоротити відсутність світла на кілька годин - today.ua

Голова Асоціації енергоаудиторів Вадим Литвин нагадав, що у великих українських містах працює централізоване гаряче водопостачання. Маються на увагі що використовуються побутові водонагрівачі перш за все у житлових помешканнях.

За його розрахунками, якщо українці, які мають доступ до цієї послуги, не включатимуть бойлери, це допоможе зберегти значний обсяг електроенергії, а відключення світла можуть стати на кілька годин коротшими.

"Я рахував сумарну потужність бойлерів Києва, вийшло близько 300 МВт – це третина атомного енергоблока. Можна гігават побудувати, а можна ці 300 МВт у Києві зекономити, якщо не використовувати електроенергію для підігріву води в бойлерах", - заявив Литвин.

Він повідомив, що кондиціонери, котрі вважають головними побутовими винуватцями дефіциту електроенергії, споживають за годину 500 Вт. Водночас бойлер витрачає вчетверо більше електрики й у багатьох українців немає звички вимикати його, коли вода повністю нагріта.

У скороченні використання бойлерів, за словами голови Асоціації енергоаудиторів, є зиск і для самих українців.

Від чого слід відмовитись українцям, щоб скоротити відсутність світла на кілька годин

 

"Це банально дешевше. Вартість кубометра гарячої води з бойлера після підвищення тарифу становить понад 250 гривень, а для централізованого водопостачання вона субсидована – близько 100 гривень. Тобто різниця у 2,5 раза", – зазначив Вадим Литвин.

Нагадаємо, що у літній період виводяться на планові ремонти енергоблоки українських АЕС. Через це суттєво знижується генерація електроенергії, а відключення світла стають довшими.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ