Відмова «слуг» від реформ гальмує вступ України до НАТО, - Чорновіл

За матеріалами інтернет-видань 12.07.2023 341
Зеленский и Столтенберг обсудили Донбасс
   Ну от і закінчилася інтрига. Можна вигадувати, що завгодно, але президент України Володимир Зеленський добився того, що доки він при владі, шансів на вступ в НАТО Україна не отримає. Вигідна й короткострокова процедура, насправді, застосована не буде. Відомо, що за покращення перспектив для України боролися багато людей. Це й зарубіжні лідери-симпатики нашої держави (найперше, Науседа й Дуда, але також інші друзі, зокрема, з Фінляндії), й деякі наші відсторонені цією владою дипломати (маю на увазі Костянтина Єлисеєва), багато в ці дні зробив Петро Порошенко.
   Але не завжди дипломатична поведінка і шантаж В. Зеленського, а головне - його категорична відмова від демократичних і антикорупційних реформ зробили своє.Залишилося захотіти усвідомити, що до ЄС і НАТО не приймають з недолюстрованими чиновниками в ОП, які контролюють правоохоронну систему, з помічниками аґентів фсб при посадах, з полковником Романом Червінським у клітці, зате з не виданим міжнародним злочинцем Ігорем Коломойським, з демонстративними призначеннями на державну службу підручних Деркача-Дубінського, про дрібниці на кшталт тотальної корупції та політично вмотивованих переслідувань годі й казати.
   На щастя, це прямо не відобразиться на підтримці України в захисті від рашистської агресії. До речі, попри демарші й скандали Зеленського, неочікану й дуже важливу зброю нам під Саміт таки надають.
Відбулася прес-конференція Генсека Столтенберга. Її транслювали в прямому ефірі три виключені з цифрового мовлення канали й не транслював... телемарафон. У підсумку із сказаного Генральним Секретарем Альянсу:
* Україна отримає запрошення до НАТО, коли «ПОГОДЯТЬСЯ УСІ СОЮЗНИКИ І БУДУТЬ ВИКОНАНІ УМОВИ». Ніхто з кротами, реваншистами, узурпаторами, диктаторчиками, корупціонерами та іншим паскудством Україну в Альянс не прийме. Тобто, доки при владі Зеленський, змін очікувати годі.
* Україна не отримає ПДЧ, адже її влада від цього стандартного механізму відмовилася. Так, нам кажуть, що в майбутньому для вступу нам не будуть виставляти цю стандартну процедуру. Не бачу причин для телячої радості. Ми втрачаємо через відміну для нас ПДЧ. Проукраїнський президент Ющенко таку відповідь у 2008 році сприйняв, як трагедію. А В. Зеленський вважає саме цей пункт своїм успіхом. Своїм - так, а України? Усі вимоги, передбачені попереднім пунктом - це те саме ПДЧ, але без гарантій вступу.
* Замість військової складової ПДЧ, яку ми могли довиконати менше, ніж за рік, нам підготують довгострокову (попередньо акцентували, що "багаторічну", але вирішили пом'якшити) програму військової допомоги для модернізації української армії та повного переходу на стандарти НАТО. Отже, це на багато років. Тут також явний регрес. Хіба мародерів Рєзнікова потішить, що на цю реформу виділятимуть по $500 мільйонів на рік.
* Запускається Рада Україна - НАТО. Перше засідання сьогодні. Якщо за ніч Зеленському не порадять і її зірвати. Завтра на Раді мають проговорити умови наближення України до вступу в НАТО (ну, те ж ПДЧ, тільки триваліше й без гарантій) - уявляю, що там наші можуть наговорити. Надалі Рада стане платформою для консультацій у кризових ситуаціях. Це треба розуміти, як особливу ескалацію теперішньої війни, так і загрози вже після її завершення. Адже фактично зусиллями В. Зеленського вступ до НАТО відкладається на роки... Про прийняття зразу після війни більше не йдеться взагалі.
   Тарас Чорновіл, політолог-міжнародник, сторінка ФБ.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ