Виробництво зерна в 5 разів перевищує споживання всередині України

За матеріалами інтернет-видань 14.06.2022 275

За словами заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Маркіяна Дмитрасевича, наразі готово на експорт 22 млн. тонн зерна. Це  19 млн. тонн зернових і 3,5 млн. тонн соняшнику.
За останні три місяці Україна вивезла 3,4 млн тонн. 51 % залізницею, 38% – через Дунайські порти (Ізмаїл, Ренії, Кілія). Решта 11 % – автотранспортом.

  • Він додав, що заблокованими для експорту в Україні залишається більше 20 млн. тонн пшениці, кукурудзи та інших культур. Крім того, неможливий вивіз олії та інших товарів. З кожним днем все це збільшує ймовірність виникнення серйозних проблем з нестачею зерна в бідних країнах Африки і Близького Сходу, що може призвести до голоду.

При цьому Україні брак зерна не загрожує, оскільки виробництво майже в п'ять разів перевищує споживання всередині країни.

Як зазначив заступник Міністра, якщо до вересня питання з експортом не вирішиться, може виникнути інша проблема:  ніде буде зберігати продукцію нового врожаю.
 

«У нас було потужностей для зберігання на 75 млн. тонн. Сховища на 10 млн. тонн ми втратили, тому що вони на окупованих територіях, і частина знищена. За нашими підрахунками, вже на початок вересня дефіцит потужностей для зберігання зерна може бути на 3–4 млн. тонн, а на кінець осені 10-15 млн. тонн», – пояснив Маркіян Дмитрасевич.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ