«Вирощування жита потрібне як для продовольчої безпеки, так і для збереження національних традицій»
Попри багатовікову традицію вирощування жита на житомирському Поліссі, ця культура опинилася під загрозою зникнення. Її сіють дедалі менше, а хлібозаводи змушені шукати житнє борошно за кордоном.
Про це в ефірі Українське радіо Житомир сказала заступниця директора департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОВА Ніна Добринська. Повідомляє УкрАгроКонсалт з посиланням на Суспільне.
За її словами, основними культурами, які засіяли під урожай 2025 року, залишаються зернові. Озима пшениця займає 118 тисяч гектарів, ячмінь — 9 тисяч, а жито — тільки 6,5 тисячі гектарів.
“Попри те, що жито — традиційна культура для Полісся, а вироби з нього українці цінують за смак та користь, аграрії не поспішають його вирощувати. Причини — економічні. Урожайність жита нижча, ніж у пшениці, а ціна останнім часом не надто приваблива. Через це фермери неохоче обирають цю сільськогосподарську культуру для посіву”, — розповіла Ніна Добринська.
Стимулом для відродження жита на полях житомирського Полісся, на думку фахівчині, може стати її дефіцит, а відтак і зростання ціни на неї.
“На жаль, навіть ще до війни наші хлібозаводи купували житнє борошно в Білорусі. Зараз ми постійно моніторимо, де вони його беруть, і часто саме цього борошна не вистачає. Наразі ми розгортаємо інформаційну кампанію, яка має на меті мотивувати фермерські господарства області знову сіяти жито, адже воно потрібне як для продовольчої безпеки, так і для збереження національних традицій”, — сказала заступниця директора департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОВА.
Також, підбиваючи перші підсумки весняної кампанії-2025 на Житомирщині, посадовиця розповіла, що вперше за багато років у регіоні відродили галузь коноплярства. У порівнянні з минулим роком цієї культури під урожай засіяли на площі майже удвічі більшій, ніж у минулому — 1,4 тисячі гектарів у 2025 році проти 800 тисяч у 2024.
Окрім цього, зі слів Ніни Добринської, Житомирщина традиційно залишається основним виробником хмелю в Україні.
“Саме у нашій області розташовані 75% загальнодержавних площ, відведених під цю культуру, а також єдиний в Україні сертифікований за міжнародними стандартами завод з виробництва гранул хмелю. За оперативними даними, станом на сьогодні хміль вирощується в 13 господарствах області”, — розповіла Ніна Добринська.
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я