Вітчизняні фермери вже у світовій трійці за ростом експорту лохини

За матеріалами інтернет-видань 15.10.2024 101

   За останні п’ять років серед 20 найбільших експортерів лохини відбулися значні зміни. Грузія, Зімбабве та Україна – експортери лохини, що найшвидше нарощують обсяги вирощеної ягоди.   

    Про це повідомляють аналітики EastFruit, інформує Комерсант українськийKomersant.Info

    Аналітики зазначають, що у нижній частині рейтингу топ-20 експортерів особливо виділяється Зімбабве, яка упродовж останніх п’яти років показала стрімке зростання експорту лохини. Ще у 2018 році ця країна майже не експортувала ягоду, але вже зараз посідає 13-те місце у світовому рейтингу.

   У 2022 році Зімбабве лідирувала за темпами зростання серед топ-20 експортерів, а середній показник збільшення обсягів експорту за останні п’ять років склав вражаючі 48% на рік. Щороку країна пропонує на експорт на 1,3 тис. тонн лохини більше, ніж роком раніше.

   Втім, у 2023 році Грузія випередила Зімбабве за відносними темпами зростання. Протягом 2019-2023 років грузинські виробники лохини збільшували експорт на 55% щорічно, що стало справжнім проривом для країни. Хоча абсолютні показники приросту були більш скромними — 700 тонн на рік, — саме у 2023 році Грузія досягла рекордного зростання: обсяги експорту зросли у 2,5 рази, або на 2 тисячі тонн. Це дозволило Грузії дебютувати у топ-20 світових експортерів, обійшовши таких конкурентів, як Італія, Нова Зеландія, Австралія та Китай.

   Третє місце рейтингу швидкорослих порівняно великих експортерів лохини зайняла Україна, яка нарощує експорт на 21% щорічно, або на 530 тонн на рік. При цьому темпи зростання експорту свіжої лохини з України у 2022 та 2023 роках різко прискорилися, незважаючи на вторгнення росії. У 2022 році Україна збільшила експорт даної ягоди на 1,1 тис. тонн, а у 2023 році – на 940 тонн.

   Також не можна не звернути увагу на дебют у топ-20 у 2023 році Китаю. Ця країна дуже швидко збільшує площі під лохиною і поступово перетворюється на експортера цієї ягоди.

   Серед топ-20 знижували обсяги експорту в середньому за останні 5 років лише Чилі, Аргентина та Нова Зеландія.

   Серед першої десятки найбільших експортерів свіжої лохини, лідерами за темпами зростання були Сербія, Мексика та Марокко.

   Світовим лідером експорту лохини із великим відривом від конкурентів залишається Перу. Незважаючи на різке зниження експорту в 2023 році, Перу експортувала в 2,5 рази більше лохини, ніж Чилі, а середні темпи зростання за 5 років все одно становили 14,5% або 28,2 тис. тонн на рік. Питома вага Перу у чистій (без урахування реекспорту) міжнародній торгівлі свіжою лохиною у 2019-2023 роках аналітики EastFruit оцінювали у 30-32%.

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ