Вони сприяли прильоту Ф - 16 до України

За матеріалами інтернет-видань 03.08.2024 125
Вони сприяли прильоту Ф - 16 до України

   F-16 над Україною!

Про це повідомили вже всі основні міжнародні ЗМІ.

Два роки тому F-16 для українців було лише мрією кількох божевільних людей.

   Завдання із зірочкою, непідйомна гиря. Але ми це змогли.

Колись, після перемоги, буде написана книга з усіма деталями, як українці добивалися своїх перших пташечок F-16. Про це можна буде знімати кіно.

   Поки напишу кілька моментів, про які можна говорити.

Андрій Пільщиков - Джус- привид Києва і таємний бойфренд відомої волонтерки

   Головним двигуном адвокаційної кампанії за F-16 для України був льотчик ПСУ капітан ЗСУ Андрій Пільщиков, позивний Джус. Андрій, один із легендарних "привидів Києва", трагічно загинув рік тому, не дочекавшись початку навчань на базі в Арізоні в США, на які він мав відправлятися.

   Джус був головним нашим експертом в кількох закритих адвокаційних чатах. Він розумів приорітетність F-16 для модернізації Повітряних Сил і зміг переконати військове керівництво. Він марив F-16-тими. Саме Джус разом з іншими військовими Повітряних Сил в червні 2022 року був з візитом у Вашингтоні, де провів десятки топ зустрічей з Конгресменами, урядом США, провів купу інтерв'ю на топ телеканалах Америки.

   Джус своєю харизмою, відданістю, технічною експертизою та ідеальною англійською змусив американців повірити, що українські льотчики не профани, а високоосвічені, технологічно підковані військові на рівні з льотчиками Америки і ми критично потребуємо F-16 для дуже конкретних військових цілей.

Пілоти Повітряних Сил ЗСУ в США під час візиту до США. Червень, 2022.

   Двигуном міжнародного комунікаційного супровуду кампанії за F-16 була Юлія Марушевська, котра разом з Юрієм Ігнатом з Повітряних сил творила дива PR. Згодом Офіс підтримки змін системно адвокував нові авіаційні платформи в МО.

   Саме Юля і наша Тетяна Шевчук з Центру протидії корупції організовували зустрічі і супроводжували Андрія та інших пілотів до Америки в червні 2022 року. Це був важкий, але критично важливий для країни адвокаційний візит. Ми у ЦПК та Міжнародному центрі Української перремоги (ICUV) разом з партнерами тоді допомагали, щоб цей візит, топ рівня зустрічі та ефіри стали реальністю.

   Головним зв'язковим з військовими в кампанії F-16 була Марія Берлінська, яка перезнайомила наc з усіма, хто в Збройних Силах України мав ухвалювати відповідні рішення щодо літаків. Саме Марія переконала главкома Залужного повірити в F-16 та довіритися нам в міжнародній адвокації. І я вдячна досі Валерію Федоровичу за довіру, а Марії за лідерство.

   В лютому 2023-го після успішної кампанії коаліції країн за танки Leopard 2 я попросила членкиню правління ЦПК Олену Галушку максимально включитися в кампанію за F-16. Ветерани повітряних сил США, імена яких поки писати на буду, нам порадили звертатися в країни Європи, які списують свої F-16 та переходять на F-35. Адже якщо європейці офіційно звернуться до США з запитом дозволити передати Україні їх F-16, США буде важко відмовити.

   Посольства України в деяких країнах, як Нідерланди, уже працювали над цим питанням. Тож ми активно включилися у роботу над широкою міжнародною коаліцією країн за F-16 для України. Тільки за весну 2023 року ми з Оленою Галушкою та колегами з ICUV, ЦПК, Мережі захисту національних інтересів "А Н Т С" та Центру "Нова Європа" організували візити адвокаційників в Данію, Нідерланди, Бельгію, Норвегію, Фінляндію, Велику Британію, Швецію, Естонію, Литву, Німеччину, Словаччину та інші країни.
 

Екс-міністерка оборони Нідерландів Кейса Оллонгрен з представниками ЦПК, ICUV та Центру "Нова Європа" під час візиту у Нідерландах.

   Наші футболки F-16 Let's Rock for Ukraine отримали сотні топ делегатів потужних міжнародних безпекових конференцій світу. І головне – на вулиці столиць цих країн почали виходити неймовірні українці та друзі українців з акціями прямої дії – вимогами до урядів цих країн надати Україні F-16. Чого варті лише Леся Ігнатюк-Еріксен та Аcоціація українців в Данії, або Дмитро Кавун та колеги з американського фонду Dignitas, котрі не відставали з питаннями про F-16 до місцевих парламентарів. А у Варшаві Наталія Панченко та Євромайдан зустрічали Байдена з сітілайтами про F-16.
 

Акція Євромайнаду у Варшаві під час приїзду Байдена. Лютий, 2023. Фото: Reuters.

   Важливо, що в травні 2023-го в кампанію за літакову коаліцію F-16 публічно включився і президент України Володимир Зеленський. Його політичне турне в нордичні країни тривало паралельно з нашими адвокаційними низовими ініціативами. Це був унікальний приклад, коли громадянське суспільство в Україні, активні українці за кордоном та державна машина на чолі з президентом працювали разом над спільним результатом. І така синергія моментально дала результат.

   В червні 2023-го року було нарешті ухвалене політичне рішення надати нам F-16. Лідерство на себе взяли Данія та Нідерланди, котрі почали вести переговори зі США про дозвіл передати Україні свої літаки, а Великобританія долучилася до рішення тренувати пілотів.

   Далі була купа технічної бюрократичної роботи вже наших МОУ, ГШ та ПСУ.

   Міноборони, Повітряні сили та Генштаб ЗСУШ мають ще зробити ще масу праці та нелінійних рішень, аби ці пташки використовувалися на всі 100% свого потенціалу. Але крига скресла.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ