ВОРОЖА РАКЕТА ВТРЕТЄ ВЛУЧИЛА ПОРУЧ

За матеріалами інтернет-видань 04.01.2024 242

 Історія музейниці з Дніпра, яка свого часу відмовила в подарунку путіну

Дніпрянка Надія Капустіна мешкає у квартирі навпроти пологового будинку, в який влучила російська ракета 29 грудня. Ударною хвилею в її оселі повибивало вікна, пошкодило стіни, а на стелі утворилися тріщини. Жінка 20 років була директоркою історичного музею в Дніпрі й свого часу відмовилася подарувати володимиру путіну одну з його картин, розповіла вона Суспільному.

29 грудня 2023 року: вибух, пожежа, вилетіло скло

Надія Капустіна каже: від початку повномасштабного вторгнення  рф це вже втретє, коли російські війська влучили неподалік її будинку. 27 грудня, розповідає, вона не встигла піти до укриття та ховалася в коридорі.

"Донька пішла до сховища, а я якраз брала документи," - говорить вона.

"Я теж збиралася в укриття, але треба було десь закрити вікна, документи забрати деякі, бо вже маю певний досвід, що документи мають бути завжди з тобою. Щойно я почула перший вибух, забігла в коридор та почула другий вибух. Повилітало повністю скло з вікон, рами тут, у вітальні, в кухні, в моїй кімнаті. Я в коридорі сиділа та чекала, що буде далі. Я бачила вогонь, все це бачила. Це безумовно жах", — каже вона.

У квартирі жінки стояла вже вбрана новорічна ялинка. Іграшки побилися.

Деякі з них мають історичну цінність, говорить Капустіна.

"Ялинка завалилася на шафу. І тут іграшки, які постраждали разом. Іграшка — на верхівку ялинки, наша улюблена. Кулька розтрощена. Бурульки в нас авторські, всі залишилися цілими, крім однієї. Їм багато років, і вони вже мають історичну цінність, тому що таких вже не випускають", — розказує  Надія.

Інцидент з картиною для Путіна

Жінка 20 років була директоркою історичного музею в Дніпрі. Згадує, на початку 2000-х років до міста приїжджав президент росії володимир путін, тоді керівництво області попросило її подарувати йому з колекції музею одну з картин. Надія відмовила.

Каже: ухвалила правильне рішення, адже полотно було цінним.

"Музейні колекції створювалися деякі десятиліття, а в історичному музеї створювалися майже два століття. Це праця різних поколінь. І як можна щось комусь віддати та подарувати?! Я пропонувала: є в нас художники в місті, які зроблять сучасного "Козака Мамая" на тлі тих, які були традиційні. Зверніться до них, але брати з колекції музею — це неможливо", — говорить вона.

У неї не було ні каплі сумніву, що цінний експонат не можна віддавати з музею, згадує жінка. Хоча тоді їй погрожували втратою роботи.

"Вже час пройшов, то можу сказати, що говорили мені: "Ви будете звільнені і не знайдете роботу на Дніпропетровщині". Я сказала, що сама із Запоріжжя, то може там і знайду роботу, але зроблю великий розголос не лише по Україні, але взагалі", — додає музейниця.

Що відомо про ракетну атаку по Дніпру 29 грудня 2023 року

Вранці 29 грудня армія рф атакувала Дніпро ракетами. Зокрема, влучили в торговельний центр та пологовий будинок. Внаслідок атаки загинули семеро людей, зокрема у лікарні помер 45-річний чоловік. Понад 30 – отримали травми.

Поліція розгорнула мобільний пункт прийому звернень, чиє житло пошкоджено внаслідок ракетної атаки по Дніпру. 29 грудня правоохоронці прийняли 370 заяв про пошкодження майна. Оглянули 204 квартири, 35 авто та сім приватних будинків.

Станом на вечір 29 грудня через ракетні удари по Дніпру пошкоджено було 14 багатоповерхівок, повідомили в обласній поліції. Зокрема відомо про пошкодження 236 квартир. Понівечені також сім приватних будинків, 35 автомобілів, 12 адмінбудівель, три лікарні, сім магазинів та складське приміщення.

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ