ЧОМУ «БЮДЖЕТНИЙ» БОРЩ СТАВ «ЗОЛОТИМ»
Скільки коштує зварити улюблену страву у Дніпрі
Невже традиційний для українців борщ невдовзі стане не по кишені? Експерти прогнозують підвищення вартості деяких продуктів до 15%, що може зробити приготування цієї страви менш доступним для українців. Мешканці Дніпра висловлюють стурбованість з приводу чергового подорожчання і шукають альтернативи. Деякі сім’ї відмовляються від м’яса в борщі, а інші експериментують з рецептами, додаючи бюджетну рибу. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на ДніпроTV.
Незважаючи на стабільність цін, м’ясо залишається дорогим продуктом. Через високу вартість споживачі все частіше обирають бюджетні альтернативи.
«Суповий набір коштує 30 гривень кілограм, суповий набір з крильцями коштує 45 гривень кілограм, користується попитом в людей. Тому що з курятини це найдешевша пропозиція, скажімо так», – ділиться продавчиня Ірина.
Овочі сьогодні доступніші тож деякі дніпряни обирають веганські рецепти борщу.
За результатами опитування продавців, ціни на овочі за останній тиждень зросли на 5 гривень.
Капуста наразі коштує близько 40 гривень, буряк – 20, моркву можна купити від 18 до 25 гривень, ціна картоплі сьогодні коливається від 25 до 35 гривень, проте, за прогнозами експертів, взимку кілограм вже коштуватиме більше п’ятдесяти гривень.
В порівнянні з 2023-м роком, овочі в Україні цьогоріч здорожчали на 40 % , зазначив економіст Олег Пендзин.
«Коли ми з вами говоримо про борщовий набір лідером однозначно є картопля. Минулого року приблизно в цей час десь приблизно середина жовтня місяця в нас ціна кілограма картоплі у супермаркетах була на рівні 15-17 гривень за кілограм, а в опті її можна було за 11 знайти. Сьогодні в нас 24-25-26 грн кілограм, в опті 19», – економіст Олег Пендзин.
Економісти називають основі причини здорожчення борщового набору, це зниження доходів українців, через що люди стали менше купувати м’ясо та рибу, а більше – картоплю та хліб.Також далася взнаки нестача картоплі. Урожай цього року виявився меншим за минулорічний, а якість картоплі постраждала через спекотну та суху погоду.
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я