Як вплинула цьогорічна зима на врожайність озимих культур

За матеріалами інтернет-видань 07.03.2024 503

 

Завідувач кафедри селекції і насінництва агроуніверситету професор Микола Назаренко розповів про стан озимих культур на Дніпропетровщині після зими.

У цьому сезоні на Дніпропетровщині було засіяно понад 420 тисяч гектарів — озимою пшеницею та понад 110 тисяч гектарів — озимим рапсом. За словами Миколи Назаренка, стан посівів після зими є задовільним. Однак, на врожайність може вплинути недостатня волога у травні та на початку червня, коли у рослин відбувається період колосіння.

Про це повідомляє “Суспільне”.

Микола Назаренко додав, що незважаючи на завершення календарної зими, на Дніпропетровщину ще можуть повернутися морози. Втім морозний березень не загрожує польовим культурам. Погіршити ситуацію може лише екстремальне похолодання, яке наразі не прогнозують.

Професор також підкреслив, що врожайність залежить не лише від погоди. На неї впливають і добрива.

“На врожайність впливає дуже простий фактор, — добрива: є або відсутні та у якій кількості. Це зараз найбільш вагомий момент”, – каже Микола Назаренко.

Фахівець додав, що вони проводять випробування понад 200 сортів культур на експериментальному полі університету.

“Протягом зим останніх чотирьох років проблеми мав лише один зразок, але й він дав врожай. Зараз оцінка стану посівів є гарною, нижче 4 балів немає у жодного зі зразків. Оцінка у 5 балів може бути досягнута лише в лабораторних умовах”, – каже фахівець.

Найбільш поширеними озимими культурами на Дніпропетровщині є озима пшениця та озимий рапс. Серед менш поширених — озимий ячмінь. Середній прогноз щодо врожаю пшениці з гектару — близько 4 тонн та більше. Такі цифри актуальні для усієї території Дніпропетровщини.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ