ЯК ЗБІЙ У МЕРЕЖІ КИЇВСТАР ВПЛИНУВ НА ЖИТТЯ МЕШКАНЦІВ ДНІПРА

За матеріалами інтернет-видань 12.12.2023 284

Хакерська атака на Київстар

Валерія Доброта

12.12.2023 

Сьогодні в Україні стався масштабний збій у роботі найбільшого оператору телекомунікацій «Київстар», який надає послуги мобільного зв’язку та передачі даних для понад 24,3 млн клієнтів і фіксованого інтернету більш ніж 1,1 млн абонентам. В компанії заявили про хакерську атаку і наразі не можуть надати строків відновлення повноцінної роботи. Як збій у роботі «Київстар» вплинув на життя мешканців Дніпра і інфраструктуру міста та чим така ситуація загрожує у масштабах всієї країни, з’ясовували журналісти «Наше місто».

Абоненти

Без перебільшення можна констатувати, що половина України залишилася без зв’язку та інтернету по всій країні. Цей збій викликав масову хвилю негативних коментарів у соцмереж. Люди пишуть про диверсію, вимагають компенсацію за незручності і рятуються гумором, створюючи саркастичні меми. Проте ситуація далеко не гумористична. Люди, які користуються тільки одним оператором, не можуть зателефонувати рідним, чи, наприклад, викликати швидку, поліцію, ДСНС, передати показники лічильника, записатися на прийом до лікарі і т.д. І це добре, коли мова йде про велике місто, де можна піти у кафе і спіймати Wi Fi, а що робити у селі, де громадських місць обмаль і купити картку іншого оператора неможливо.

До речі, у обласних центрах теж проблем вистачає.

Так, у Львові, через труднощі з мережею оператора «Київстар» доводиться вимикати вуличне освітлення вручну. У Сумах через збій мережі не працює система сповіщення про повітряну тривогу. В Ужгороді виникла проблема з оплатою послуг платного паркування через термінал. У Рівненській міськраді повідомили про труднощі з функціонуванням «гарячих ліній» через збій у роботі мобільного оператора. Через це дзвінки приймаються лише на стаціонарні номери. У Чернівцях тимчасові труднощі з оплатою проїзду в комунальному транспорті банківськими картками. За інформацією тролейбусного управління, поїздки реєструються на валідаторі, але кошти будуть списані тільки після відновлення мережі.

Що відбувається у Дніпрі

Не працює місцева система центрального оповіщення. Дізнатись про сигнал повітряної тривоги можна в офіційному телеграм-каналі СИРЕНА. ДНІПР. Також інформація є у вайбер-спільноті за посиланням. Крім цього, сигнал «Повітряна тривога» оголошують по радіо «Байрактар», «Хіт-ФМ» та на телеканалі «ДНІПРОTV».

Диспетчерський пункт КП «Теплоенерго» працює наразі на стаціонарному номері телефону (056) 374-30-18

Контакт-центр Дніпровської міської ради працює у штатному режимі. Працюють наступні номери телефонів: +38 (056) 732 12 12, +38 (095)732 12 12, +38 (073)732 12 12. Єдине, що тимчасова не надходять заявникам СМС «Ваша заявка прийнята, «Ваша заявка в робот», «Ваша заявка виконана».

Гаряча лінія КП «єДніпро» працює у штатному режимі, але лише за цими номерами:

  • 050 867 94 49
  • 063 876 94 49

Транспортна сфера

Частина GPS-трекерів та деякі вуличні табло не показують інформацію онлайн. Ті пристрої, що отримують інформацію від інших операторів, працюють штатно. Пасажирський транспорт міста рухається у звичайному режимі.

Департамент житлово-комунального господарства

Паралельно заявки приймає аварійна служба +38 (056) 736-10-02. Вони відображаються у контакт-центрі, тому все працює. Крім контактних номерів приймальних. На процес роботи житлово-комунального господарства Дніпра відключення «Київстару» ніяк не вплинуло.

КП «Дніпроводоканал»

Усе підприємство на зв’язку «Київстар», на даний момент немає зв’язку зі станціями, проводиться об’їзд машинами, перевіряється робота.

Департамент гуманітарної політики

Освітній процес не призупинявся

Університет третього віку

Через збій у роботі Kyivstar гаряча лінія «Університету» працює за номерами:

  • 056 778 03 44
  • 093 134 46 69
  • 099 607 56 97
  • вайбер 099 607 56 97

(лише текстові повідомлення)

Крім того, через збій у «Київстар» виникають проблеми з роботою окремих банкоматів та терміналів «ПриватБанку», включаючи оплату карткою в магазинах.

Як працюють екстрені служби Дніпра

За словами генерального директора Дніпропетровського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Радія Шевченка, збій Kyivstar жодним чином не вплинув на роботу медиків. Викликати «швидку» як у Дніпрі, так і в інших містах області можна без проблем.

Начальник відділу зв’язків із ЗМІ та роботи з громадськістю ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області, підполковник служби цивільного захисту Сергій Ковтонюк повідомив, що на роботу ДСНС збій не вплинув. Лінії 112 та 101 працюють. Також на них можна дозвонитися і абонентам Київстару.

В Управлінні патрульної поліції у Дніпропетровській області зазначили, що служба триває, патрульні відпрацьовують виклики, які надходять, та патрулюють вулиці міста. Поліцію можна викликати за номером 102, все працює.

Київстар не знає, коли поверне зв’язок та обіцяє компенсації абонента

Важливу заяву зробив Олександр Комаров, генеральний директор компанії Київстар:

«На жаль, сьогодні вранці Київстар став жертвою надпотужної хакерської атаки. В результаті тимчасово недоступні послуги зв’язку та доступу в Інтернет.

Поки терміни відновлення сервісів остаточно не зрозумілі. Ми працюємо над усуненням наслідків цієї атаки для того, щоб якнайшвиде відновити зв’язок.

Для з’ясування обставин протиправних дій – втручання в діяльність мережі – залучили представників правоохоронних органів та спеціальних державних служб.

Київстар обов’язково надасть компенсації абонентам, які не мали зв’язку або не могли скористатися сервісами оператора. Приносимо вибачення  за тимчасові незручності та дякуємо за розуміння та підтримку!».

Думки експертів:

«Глобальний збій у мережі Київстар гостро окреслив питання, яке дискутувалося певний час тому – про можливу націоналізацію компанії. Адже цей потужний оператор зв’язку має стратегічне значення для системи комунікацій та зв’язку всієї країни. Особливо зараз, коли Україна веде боротьбу проти ворога», – вважає соціально-політичний експерт Руслан Василенко.

Нагадаємо, раніше в Україні націоналізували системний Сенс-банк, до якого мали відношення олігархи з корінням із рф Фрідман та Авєн. Вони також мали відношення до компанії-власника Київстар

Оператору,  який формально є «дочірньою» компанією міжнародної структури Veon, закидали про trc-співвласників з російським корінням. При цьому корпорація-власник Київстар проводила численні корпоративні трансформації для того, щоб мінімізувати участь колишніх співвласників з рф та їх прямий або опосередкований вплив. 

Руслан Василенко вважає, що на тлі критичного збою, який негативно вплинув на ділове життя, стан систем зв’язку та роботу інфраструктури, представники влади та експертної спільноти можуть знову підняти питання про націоналізацію оператора зв’язку.

Ситуацію з масштабним збоєм роботи Київстар по всій країні прокоментував відомий політтехнолог Олексій Голобуцький.

  – Ми живемо у війні, і все може бути! Може й технічний збій, може й диверсія! Стверджувати, що саме сталося, не можу. Раніше були випадки, коли через мобільних операторів розсилалася дезінформація. Але щоб «покласти» всю мережу, потрібні великі засоби та технічні можливості!


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ