Яка казка з дитинства для вас найулюбленіша?

Марина Бабич 20.03.2023 601
Яка казка з дитинства для вас найулюбленіша?

Про це сьогодні, 20 березня, у Всесвітній день казки я запитала знайомих. Хтось згадував Котигорошка, хтось Лисичку-сестричку і Вовчика- братика про їхнє "ловися, рибка, велика і маленька", комусь запала до душі "Червона Шапочка", у декого відразу згадався "Колобок"...

Солом'яний бичок, язиката Хвеська, Івасик - Телесик, Рукавичка -  і ще багато друзі називали своїх улюблених казок, і не перелічиш.
Моя улюблена - про Сірка. І культовий мульт є -  "Жив - був пес" мультиплікатора Едуарда Назарова. Все в наших казках  - чисто наше. Там і слово, і жести, і міміка героїв - автентика просто зашкалює! І коли негода надворі, а на душі - печалька, вмикаєш Сірка з полтавським виконанням пісні "Ой там на горі" - і медом по серцю.
Думаєте, чому питала про улюблені казки? Бо нині вони оживають не тільки на сторінках книг, в анімації, в особистій уяві, а й у нашому житті. Просто зараз хтось когось, як Лисичка- сестричка, дурить, комусь Коза-дереза ніжками тупотить, дехто пригощається кашею з вузького глечика, і не дістане її, як  Лисичка у  Журавля, хтось не вміє язика за зубами вдержати, як Хвеська, і всі ті герої поруч з нами. А щоб ми їх помітили, живуть казкарі. Бо читати казки і писати їх - дві різні речі. Свою фантазію втілити у повчальну історію ще вміти треба.
У Дніпрі живе письменниця Еліна Заржицька, вона -  мама дніпровських казок. Вони приходять до неї від великого бажання робити світ кращим. Усі її китенята, черепашки, динозаврики, метелики, мишенята і легендарні  козаки - незрадливі друзі. Вони живуть і на папері, і в ефірі.
Казка Еліни Заржицької "Як з'явився Чумацький Шлях" була озвучена на Українському радіо Дніпро кілька років тому, і несе сьогодні дорослий зміст: чи варто було козакові сипати сіль стежкою,  якщо від зоряних дівчат ніхто не вертається...

https://www.youtube.com/watch?v=3YW6Smt9Ivw
Ми вітаємо січеславську казкарку Еліну Заржицьку з Всесвітнім днем казки і бажаємо появи нових персонажів, які б розраджували малечу у цей небезпечний воєнний час і допомагали триматися за свої мрії.

Казкову феєрію малюнками передала молода художниця з Дніпра Yuliia Chirka.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ