Якраз 9 років тому розпочалася Антитерористична операція

За матеріалами інтернет-видань 14.04.2023 622
Місто, з якого почалася війна: роковини захоплення Слов'янська бойовиками
    У Донецькій області війна розпочалася із захоплення бойовиками Слов'янська
     Рівно 9 років тому виконувач обов'язки президента України Олександр Турчинов оголосив про початок Антитерористичної операції на Донбасі. Ще один з відліків 9-ти років війни, ще один етап її загострення. Я пригадую, як прорашистська п'ята колона весь час біснувалася й тоді, й при Порошенкові, і після 2019-го, коли його ж атакували, саме через оце АТО. Мовляв, "а ваш Парашенка вайну нє аб'являл". Найкращий спосіб зрозуміти, як треба було вчинити - послухати, що верещить ворог, і підтримати протилежне.
     Чомусь увесь час москві та її шісткам було дуже важливо, щоб Україна оголосила формальну війну. А московія ж на всіх міжнародних площадках кричала, що це не вони, що це ми на когось (самі на себе?) напали. Як їм було важливо позбавити Україну підтримки й розв'язати собі руки та перейти від гібридної до неприхованої агресії. Лише через 8 років, але діаметрально протилежними діями - прогинанням і руйнуванням власної оборони - Зеленський дав путіну таку можливість.
     А весною-літом 2014 року в нас:
— не було повністю легітимної влади й офіційне визнання війни та введення воєнного стану заблокувало б вибори президента;
— парламент скочувався до паралічу й до літа єдина легітимнв гілка влади вже практично не працювала;
— міжнародного визнання й підтримки до президентських виборів не було взагалі, а після них її зрощували більше року;
— путін вміло маніпулював позицією західних лідерів і лише в 2015-му Порошенку вдалося це зламати;
— нам фатально бракувало боєздатної й керованої армії, для формування потужних ЗСУ знадобилися роки, а тоді первинний гібридний характер війни та Мінські домовленості створили умови для їхнього зміцнення (щодо затятих шельмувальників Мінських домовленостей - читайте знову перший абзац);
                                                            ...
          Аргументів можна наводити ще десятки. Але те, як рашистська наволоч і її підспівувачі вимагали "а ви назавітє вайну вайной" є найкращим доказом, що спершу Турчинов, а потім Порошенко обрали правильну стратегію. І втримали країну в ситуації майже повної безнадії. А ми ж нині не забуваймо і про цей новий етап війни, яка рівно 9 років тому набрала нових обертів та призвела до нових втрат, трагедій і дивовижного героїзму.
    Тарас Чорновіл, політолог-міжнародник, сторінка ФБ.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ