З Вербною неділею ВАС, друзі!

Марина Бабич 09.04.2023 871
З Вербною неділею ВАС, друзі!

Сьогодні – Вхід Господній в Єрусалим, яке в народі називають Вербною неділею.  Як свідчить Євангелія, через деякий час після воскресіння праведного Лазаря, Господь Ісус Христос разом зі своїми учнями прийшов, за звичаєм, до Єрусалима на святкування старозавітньої Пасхи. Дніпровська єпархія Православної Церкви України зазначає, Ісус Христос і раніше приходив на це свято до Єрусалима, але цей прихід відрізнявся від попередніх своєю урочистістю. Народ, який чув про його силу і останнє чудо воскресіння померлої людини, вийшов зустрічати його як Царя, стелячи під його ноги пальмове віття та власний одяг. Жителі святого міста із радістю виголошували Йому: «Осанна (спасіння) Сину Давидовому! Благословенний Цар Ізраїлів, що гряде в ім’я Господнє! Осанна в вишніх!»
За їх прикладом цього дня віряни освячують у храмах гілля верби, а Церква словами святкового тропаря виголошує нашому Спасителю: «Осанна!». Ця велична подія стала предвісником Господніх добровільних страждань, триденного погребіння та Світлого Воскресіння. Уже завтра розпочнеться  Страсний Тиждень.
А доки він настане, привітайте одне одного з Вербною неділею, побийте легенько по тілу, примовляючи: "Не я б'ю, верба б'є, за тиждень - Великдень", побажайте здоров'я близьким і рідним. Згодом ці гілочки не викидайте, за давніми звичаями українців, їх зберігали за іконами, а при хворобі діставали і запарювали чай.

Верба завжди була для українців сакральним деревом. Мабуть, через свою живучість, гнучкість і незламність. Правду кажуть, без верби і калини нема України. Зрізана гілочка верби чудово проростає там, де інші засихають. Незвичайне дерево у давнину цінувалося і як жіночий оберіг, його використовували в добрих примовляннях, приворотах, заговорах. У поганих справах такого роду верба не спрацьовувала, бо завжди слугувала своєрідним очищувачем і природи, і людини.
Багато ритуалів на Вербну неділю дійшло до нашого сьогодення. Одні свідчать, що треба посадити квітку цього дня і дивитися, як вона зростає - то зростає ваше благополуччя. Інші твердять, що нічого садити в землю не можна в цей день: "у вербу піде". Як би не говорили чи писали, перевірити це можете самі.  
Погодні прикмети на Вербну неділю свідчать: коли похмура погода, то  - щедрі врожаї влітку. А йде дощ - гарні сходи всіх культур, висаджених на городі. Перед початком посівних робіт гілочки освяченої верби встромляли в ріллю з чотирьох сторін, щоб  городина буяла і плоди давала.
З Вербною неділею ВАС, друзі!


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ