За порадою Дмитра Яворницького, вулиці повинні мати історичні назви

За матеріалами інтернет-видань 18.04.2022 367

Нині, під час війни росії проти України, чимало міськрад приймають рішення про перейменування міських вулиць, які пов'язані подіями чи людьми  з російським агресором. Освічені люди вважають, що це варто було зробити набагато раніше. Що може, приміром, вулиця Тургенєва розповісти пересічному українцеві? А от проспект імені Дмитра Яворницького може повідати давні історії про легендарну постать нашого краю, завдяки якій ми і  ходимо вулицями  Сірка, Хмельницькою, Гетьманською.  
Цікавий факт наводить Igor Lysenko у FB на своїй сторінці. Він зазначає, що у  Новомосковську українські назви вулиць з’явились раніше, ніж в Катеринославі!
Ігор Лисенко поділився такими фактами, яким 110 років тому:

"В 1912 році Київська газета «РАДА» писала про те, що Катеринославська міська дума за порадою професора Д.І. Яворницького постановила надати деяким вулицям в Катеринославі історичні назви, замість тих, що не мають ніякого зв’язку з місцевим краєм, а часто і не мають ніякого глузду.
Тепер будуть у нас вулиці : Кошова, Радна, Бунчукова, Запорожська, Гайдамацька, Хмельницька, Гетьманська, Половицька, Сіркова.
На двох вулицях, що перерізають Лагерну (прим.: сучасний проспект Гагаріна) вже прибито нові таблички: «Гетьманская» і «Хмельницкая».
Хочемо нагадати, що в сусідньому Новомосковську вже кілька років існують назви головних вулиць : Запорожська, Паланочна, Кошова, Гетьманська, Калнишевського та Половицька.
До речі, 5 травня 1912 року професор Дмитро Іванович Яворницький прочитав цікаву змістовну лекцію про Запоріжжя в залі Новомосковської ремісничої школи. Всі кошти від лекції пішли на користь цієї школи.
Треба сказати, що новомосковці дуже зацікавились козацькою історією краю і зала була повна слухачів".

За матеріалами Ігора Лисенка.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ