За прогнозами USDA цього року зростатимуть ціни на молоко, м’ясо та яйця
Аналітики USDA прогнозують, що у 2025 р роздрібні та оптові ціни на продовольчі товари виростуть, причому найбільше на яловичину, телятину, свинину, м’ясо птиці, молочну продукцію та яйця. Невизначеність з імпортними митами, які то вводить, то скасовує Трамп, посилює коливання цін на продукти у США, що негативно вплине на світові ринки сировини.
Прогнози USDA базуються на двох основних показниках: індексі споживчих цін (показує зміну цін, які споживачі платять за продукти) та індексі цін виробників (вимірює динаміку оптових цін). Розуміння цих тенденцій дозволяє споживачам та підприємствам планувати свої видатки.
Індекс споживчих цін на продукти харчування у поточному році продовжить зростати. Очікується, що зростання цін на яловичину та телятину від помірного у 2024 р перейде до сильного у 2025 р на тлі подорожчання кормів, посилення попиту та посухи, яка обмежила поставки ВРХ. Тому споживачам доведеться розглянути альтернативні джерела вмісту білка.
Меншою мірою виростуть ціни на свинину завдяки зниженню цін на корми та стабільним обсягам виробництва, хоча видатки на транспортування та переробку все ж виростуть.
М’ясо птиці залишиться доступною альтернативою червоному м’ясу, але подорожчає внаслідок дефіциту кадрів у галузі та зростання видатків, зокрема цін на корми.
Молочні продукти подорожчають через зростання вартості кормів та робочої сили, перебоїв в ланцюгах поставок та нестабільність світового попиту.
Ціни на яйця продовжать зростати внаслідок спалахів захворювань, складнощів з логістикою та збільшенням виробничих видатків. В моменти пікового попиту, наприклад напередодні свят, стрибки цін посиляться.
Індекс цін виробників у 2025 р також виросте, що у підсумку вплине на ціни споживачів. Виробників м’яса, яєць та молока очікує збільшення вартості кормів, профілактики захворювань, оплати праці, переробки та логістики.
Експерти USDA прогнозують, що у 2025 р найбільше виростуть ціни на яловичину, телятину та молочну продукцію, тоді як свинина та курятина подорожчають меншою мірою. А динаміку цін на яйця наразі спрогнозувати дуже важко, навіть попри певну стабілізацію ситуації.
Споживачам доведеться переглянути бюджетні витрати, перейти на альтернативні сорти м’яса або збільшити в раціоні кількість рослинних білків. Виробникам буде все складніше зберігати рентабельність та задовольняти ринковий попит на тлі невпинного зростання виробничих витрат.
Загалом 2025 р стане черговим роком зростання цін на продукти харчування, тому як споживачам, так і виробникам, потрібно постійно відстежувати поточну ситуацію та швидко адаптуватися до зміни ринкових умов.
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я