«Задача держави - створити систему, яка б дозволила фермеру взяти кредит...»

За матеріалами інтернет-видань 02.03.2024 390
«Задача держави - створити систему, яка б дозволила фермеру взяти кредит...»

На думку Євгена Дудки, засновника компанії «Волинь-Зерно-Продукт», наразі землю продавати не варто. Бо земля - це актив.
Він вважає, що по-перше, нині на неї сформована низька ціна, по -друге, - різна ціна. На сході люди хочуть хоч щось отримати, центральна і західна частини країни мають певну стабільність, тому й ціна там значно відрізняється.
По-третє, якщо вже пайовик хоче продати землю, то треба дивитися, кому продавати.

"Задача держави - створити систему, яка б дозволила фермеру зараз, в тяжкий час, взяти кредит, заставивши назад цю землю, і спокійно її обробляти. А держава отримає собі гарантований додатковий прибуток. У вигляді податків і землі в тому разі, якщо фермер не розрахується.
І аналогічно хочеться звернутися до ОТГ, особливо до заможних. Вони можуть так само викупати землю. Тобто основне питання: кому продавати і як продавати", - зауважив Євген Дудка.

За його словами, відкритий ринок землі для холдингів — це можливість працювати «по-білому», тобто купувати велику кількість гектар в одні руки, а не придумувати інші шляхи. Та найближчі пару років холдинги масово купувати землю не будуть. Вони теж рахують свої кошти. Люди сьогодні витрачають кожну гривню з розумом. Це питання точно не на часі, тим паче під час війни.
 

"В  умовах війни й нестабільних логістичних зв'язків аграріям треба зосередитися  на розвитку тваринництва та переробці м'яса і молока. Я маю власний досвід переробки борошна. Але це — довгі гроші і низькомаржинальний бізнес. В середньому маржинальність 1,5-2%. Термін окупності мого нового млина — 20 років.
Тому я — за кооперацію з фермерами і співпрацю. Як це може виглядати? Наприклад, в мене є свиноматочник. Свиноматки 25-кілограмовим живцем я роздав фермерам. Фермери завезли мені зерно, я зробив комбікорм, вони виростили свиней, а власник м'ясокомбінату купив їх. Це можна розписати «в довгу» і інвестувати. Але щоб була кооперація з фермерами, треба здобути довіру. Я не вірю в кооперативи американські чи європейські. Але в кооперацію вірю", - зазначив Євген Дудка.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ