Закон про медичний канабіс набув чинності

За матеріалами інтернет-видань 16.08.2024 96
Закон про медичний канабіс набув чинності
В Україні набув чинності закон, який врегульовує обіг рослин роду коноплі для медичних, промислових та наукових цілей. (https://bit.ly/3WMJpSD)
Це значний крок уперед у наданні допомоги пацієнтам, які потребують специфічного лікування.
Розповідаємо найголовніше:
✅ Дозволено обіг канабісу в медичних цілях.
Канабіс, його смола, екстракти й настоянки виключені з переліку особливо небезпечних речовин. Законом визначено, що вміст тетрагідроканабінолу (ТГК) у висушеній соломі медичних конопель має дорівнювати або перевищувати 0,3%.
✅ Вирощування медичного канабісу.
Розроблені ліцензійні умови, які незабаром розгляне Кабмін. Під ліцензійний контроль підпадатиме весь ланцюг обігу медичних конопель – від імпорту або вирощування до відпуску пацієнту в аптеці.
✅ Порядок придбання насіння рослин.
Насіння повинно мати сертифікат якості та бути зареєстрованим у Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні.
✅ Дослідження на вміст ТГК.
Лабораторні дослідження на вміст ТГК здійснюватимуться виключно в державних лабораторіях, а зразки рослин відбиратимуться за участі Національної поліції.
✅ Електронна система обігу.
Кожна операція з медичним канабісом повинна бути зареєстрована в електронній системі упродовж наступного дня після її здійснення.
До системи вноситиметься інформація про виробництво насіння медичного канабісу, посів, клонування, посадку рослин та садивного матеріалу, відправлення зразків на лабораторне дослідження, збір рослин, перевезення, купівлю, виготовлення ліків, знищення відходів, відпуск в аптеці тощо. Загалом фіксуватимуться понад 30 видів операцій щодо більш ніж 10 об’єктів обліку.
Система запрацює восени 2024 року.
✅ Імпорт рослинної субстанції.
Для ввезення в Україну сировини ліцензований імпортер повинен отримати в Держлікслужбі відповідний дозвіл та не перевищувати встановлені державою квоти. Субстанція реєструватиметься як активний фармацевтичний інгредієнт (АФІ).
✅ Ліки на основі медичного канабісу.
Ліки з медичного канабісу виготовлятимуться в умовах аптеки та призначатимуться за рецептом пацієнтам, для яких звичайні лікарські засоби не мають терапевтичного ефекту або викликають побічні реакції, що погано переносяться.
Придбати такі ліки в Україні можна буде лише за електронним рецептом, у якому буде вказано лікарську форму та дозування, а також назви діючих речовин, які входять до їх складу.
Очікується, що лікарські засоби з медичного канабісу будуть доступні пацієнтам у формі оральних крапель, твердих капсул, дентальних паст.
✅ Ввезення ліків для особистого використання

Людям, які в’їжджають або виїжджають з України або прямують транзитом її територією, закон дозволяє мати при собі лікарські засоби на основі медичного канабісу для власного використання в обсязі, що не перевищує визначений рецептом лікаря.

 

Міністерство охорони здоров'я України

 

 

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ