Законом передбачено належний рівень охорони прав учасників ринку землі

За матеріалами інтернет-видань 17.02.2022 758

Як інформує Міністерство юстиції,  Офіс протидії рейдерству підбив підсумки роботи за минулий рік. Зокрема, серед показових результатів 2021 року – налагоджений розвиток ринку землі.

З моменту відкриття ринку землі власниками земель сільськогосподарського призначення укладено 91 964 угоди щодо відчуження аграрних соток і гектарів, що свідчить про ефективність запровадженої законодавцем моделі й процедури відчуження. Крім того, за перше півріччя функціонування ринку землі було зареєстровано 11 929 обтяжень у вигляді наміру щодо продажу земельної ділянки, стосовно якої встановлено переважне право її купівлі, продати її особі, яка не є суб’єктом такого права. З них 1 987 на сьогодні є «активними», 9 937 вже припинено. А також 13 691 обтяжень у вигляді переважного права купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення, з яких 1 569 «активні», 12 118 припинені.

При цьому за весь період функціонування ринку землі Колегією з розгляду скарг не встановлено жодної незаконної реєстраційної дії щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення, проведеної за новими процедурами, яка б підлягала скасуванню.

На думку керівника Офісу протидії рейдерству Віктора Дубовика, статистика доводить ефективність впроваджених Міністерством юстиції запобіжників порушень прав власників і дозволяє дивитися у 2022р. зі стриманим оптимізмом, сподіваючись на ухвалення третього антирейдерського законопроєкту №3774.

У пріоритетних завданнях на поточний рік -  впровадження Системи електронного обліку скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації або бездіяльність територіального органу Міністерства юстиції України. Це підвищить ефективність роботи Колегії, що здійснює їх розгляд, і надасть додаткові механізми реалізації можливості подання скарги й отримання відомостей про хід її розгляду. Система, зокрема, передбачатиме можливість подання й обробки скарг в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг «Дія», а також запровадження на сайті Мін’юсту сервісу пошуку інформації щодо скарг за різними критеріями.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ